Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care OTP Bank România a achiziţionat Banca Românească SA şi unele active deţinute de această pe  piaţa locală.

Banca Românească este membră a Grupului National Bank of Greece. Activele româneşti ce fac obiectul tranzacţiei sunt aferente sucursalei din Londra, respectiv ale filialei din Malta aparţinând National Bank of Greece SA.

OTP Bank România face parte din grupul OTP ce furnizează servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croația, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia și Serbia.

După finalizarea tranzacției, cota de piață a OTP Bank România crește la aproximativ 4% de la 2,09%, iar banca va urca pe locul 8 în topul băncilor după active.

Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa naţională sau pe o parte a acesteia“, precizează autoritatea pentru concurență.

Urmează avizul de la BNR. Așa cum BankingNews.ro a prezentat în exclusivitate, în data de 17 octombrie, surse din piață vorbesc despre un aviz pozitiv doar în anumite condiții.

Surse de încredere din industria bancară din România au confirmat publicației online www.bankingnews.ro faptul că Banca Națională a României nu a autorizat dosarul tranzacției, analiza nefiind încheiată și fiind puține șanse pentru avizarea acestei convenții dacă nu vor fi întrunite anumite condiții solicitate de Banca Centrală.

“Banca Națională nu a dat avizul pentru încheierea acestei afaceri. Dosarul este în analiză, însă, cu siguranță, tranzacția nu va fi autorizată dacă nu vor fi întrunite anumite condiții specificate de Banca Centrală. Așa cum arată lucrurile acum, acordul dintre cele două bănci nu va primi avizul BNR. Cumpărătorul (n.r. – OTP Bank) trebuie să modifice anumite chestiuni”, au subliniat, pentru publicația online www.bankingnews.ro, surse bancare.

Citeste AICI

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)