OTP Bank Romania pregateste un program special de conversie a imprumuturilor in franci elvetieni. Banca va lansa in aceasta saptamana solutii pe termen lung destinate tuturor clientilor cu imprumuturi in CHF, care le vor asigura un management imediat si echilibrat al creditelor si al ratelor lunare aferente. „Aceasta abordare este in conformitate cu preocuparea noastra constanta de a raspunde nevoilor reale ale clientilor si in linie cu atentia pe care o acordam calitatii produselor si serviciilor oferite”, afirma Constantin Mares, Manager Proiect, Program CHF OTP Bank Romania.

Sprijin oferit clientilor cu dificultati financiare inca din 2009


Incepand din anul 2009, OTP Bank Romania a aplicat diverse masuri in vederea restructurarii creditelor clientilor. Astfel, diversele forme de restructurare cu care banca a venit in intampinarea nevoilor clientilor, de-a lungul timpului, au fost: suspendarea partiala a ratelor lunare la credit pe o perioada de 12 luni (reesalonarea creditului), prelungirea maturitatii creditului in curs cu sau fara depasirea perioadei standard pentru acel tip de credit (rescadentarea creditului), modificarea datei de plata a ratei lunare si refinantarea creditului in RON in conditiile actuale de creditare ale OTP Bank. Toate aceste actiuni au fost derulate prin Programul de Protectie a Debitorilor, lansat acum sase ani.

„In cadrul Programului de Protectie a Debitorilor, clientii trebuie sa solicite aceasta restructurare in urma consultarilor si solutiilor identificate individual cu fiecare client in parte in unitatile teritoriale ale bancii noastre. Intreaga situatie a respectivului credit este analizata de catre expertii nostri, inclusiv istoricul de rambursare, acestia putand solicita clientilor, in anumite cazuri, inclusiv informatii despre veniturile prezente ale respectivilor participanti la credit”, ne-a precizat Constantin Mares. In vederea implementarii, clientii vor semna acte aditionale la contractele initiale si vor primi un grafic de rambursare valabil pentru perioada de restructurare.

Singurul comision care se percepe in cadrul Programului de Protectie a Debitorilor este comisionul unic de modificare a contractului (conform OUG 50/2010). Acest comision nu a fost perceput insa in cazul clientilor cu situatii speciale sau sociale complicate, ne-a declarat oficialul OTP.

„Prin Programul de Protectie a Debitorilor, nivelul de diminuare a ratelor lunare poate ajunge pana la 75% reducere fata de rata initiala, in functie de masura aplicata sau de combinatia de actiuni necesare pentru restructurare”, afirma Constantin Mares.

In paralel cu acest program, OTP Bank a oferit solutii temporare pentru clientii cu credite in franci elvetieni pe parcursul ultimelor unsprezece luni, cu scopul de a reduce in mod semnificativ impactul asupra ratelor lunare ale acestora. Pana in prezent, un procent de peste 50% din numarul total de credite a beneficiat de solutiile de reducere temporara a ratei de dobanda, generand o cheltuiala din partea bancii de aproximativ un milion de lei alocati in fiecare luna in care a aplicat astfel de masuri.

OTP a lucrat la un program special destinat restructurarilor in CHF


OTP Bank a lucrat la un program pentru ajutorarea clientilor cu credite in franci elvetieni, bazat pe solutii pe termen lung personalizate care vor genera reduceri substantiale ale datoriei actuale de plata. Suma ramasa dupa acest discount va fi convertita in RON sau EURO, la alegerea clientului.

„Clientii vor beneficia de dobanzi competitive pentru sumele convertite, astfel incat sa ajunga la rate mai mici decat cele in echivalent lei din luna decembrie a anului trecut, in concordanta cu recomandarile reprezentantilor BNR. Acestia vor fi informati cu privire la solutiile pe termen lung pe care le-am identificat si modul in care vor putea apela la ele in momentul in care vom lansa noul program”, a precizat Mares.

Masurile de restructurare sunt destinate si clientilor cu intarzieri mari la plata ratelor


Noul progam de conversie a creditelor in franci elvetieni va putea fi accesat inclusiv de clientii cu intarzieri de maximum 90 de zile la plata ratelor lunare, inregistrate la momentul conversiei. In plus, in cazul in care restantele depasesc nivelul celor trei luni de zile, clientii au posibilitatea sa acopere o parte din sumele restante de platit astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca cele 90 de zile, incadrandu-se astfel in termenii programului”, mai afirma Constantin Mares, Manager Proiect, Program CHF OTP Bank Romania.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)