Toate conditiile de asigurare cuprinse in polite prevad si un capitol cu obligatiile care le revin asiguratilor, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Practica curenta arata faptul ca, de obicei, acest capitol nu prea este citit de catre asigurati.

Chiar daca asigurarea pe care ati cumparat-o este cuprinzatoare si acopera multe dintre riscurile la care sunteti expus in activitatea pe care o desfasorati, daca nu cunoasteti sau alegeti sa ignorati obligatiile asumate prin contract, este posibil  sa nu fiti despagubit, in cazul in care un eveniment neprevazut are loc.

Sa luam, pentru exemplu, asigurarea de bunuri.  Daca, fata de starea lucrurilor la momentul la care ati semnat contractul de asigurare, intervin modificari privind protectia la incendiu sau la furt, modificari care pot duce la un risc mai mare, sunteti obligat prin contract sa avizati Asiguratorului aceste modificari in cel mai scurt timp. In caz contrar, daca Asiguratorul constata ca nu a fost informat asupra acestor modificari si ca Asiguratul nu si-a protejat bunurile ca si cum aceastea nu ar fi fost asigurate, atunci poate diminua sau chiar refuza despagubirea!

Daca alarma (fie ea de incendiu sau de paza) este una dintre indatoririle dumneavoastra in calitate de asigurat, solutii de genul „alarma nu mai functioneaza, dar lasa ca am asigurare!”  NU sunt o optiune!

O alta obligatie care va revine in calitatea de Asigurat este de a va desfasura activitatea in conformitate cu legislatia aplicabila obiectului de activitate al companiei.

De exemplu, daca prin specificul activitatii pe care o desfasoara compania dumneavoastra,, sunteti obligati prin lege sa detineti aviz PSI, grup propriu de pompieri, un anumit numar de hidranti/extinctoare si / sau altele asemenea, si nu indepliniti aceste obligatii legale, se poate ajunge la refuzul Asiguratorului de a va acorda despagubirea in cazul unui incendiu.

De aceea este necesar sa cititi cu atentie contractul de asigurare, pentru a sti clar care va sunt obligatiile in calitate de Asigurat.

 

 

 

Material realizat de
Constantin Cojocaru, Senior Broker
Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)