Tu cum iti primesti salariul? Cel mai probabil, pe card, iar atasat cardului tau se afla un cont curent. Contul bancar, unul din cele mai simple produse bancare, este un instrument care iti permite sa faci plati si sa  primesti bani, prin intermediul bancii, fara a fi nevoie sa te plimbi efectiv cu banii dintr-o parte in alta.

De cele mai multe ori, conturile curente sunt oferite la pachet cu cardurile de debit.

Avantajele contului curent

* Siguranta banilor;
* Accesul fără restricţii la fonduri;
* Comisioane zero de deschidere;
* Internet Banking;
* Costurile sunt mai mici si tranzactiile mai rapide;
* Poti beneficia de dobanda la disponibilitatile din cont;
* Poti deschide conturi si in alte monede;
* Primesti gratuit un card de debit.

Cat te costa contul curent?

Majoritatea bancilor percep un comision lunar, modic, pentru administrarea contului curent. Pe langa comisionul lunar, unele banci percep taxe pentru tranzactiile efectuate si pentru alte servicii optionale.

Ce poti face cu un cont curent?

* Incasarea veniturilor (salariul, pensia, chiria sau alte venituri);
* Depunerea / retragerea / transferul banilor din contul bancar, de la oricare din unitatile bancii, indiferent de sucursala la care a fost deschis contul;
* Constituirea depozitelor si plata ratelor la credite;
* Retrageri sau chiar depuneri de numerar la ATM-urile multifunctionale;
* Poti plati ratele;
* Poti primi bani din strainatate, daca ai un cont in Euro. Chiar daca ti se transfera fonduri in alte valute – USD, CHF – sumele vor fi convertite automat in Euro;
* Efectuarea de plati direct la comercianti;
* Acces la Internet Banking si comisioane reduse la transferurile online;
* Poti efectua doua plati interbancare prin Internet Banking fara a plati comisioane;
* Alerte privind operatiunile bancare efectuate prin serviciu Info SMS;
* Facilitatea Overdraft – pentru a beneficia de o suma de rezerva, pentru cheltuieli neprevazute.

Siguranta tranzactiilor deriva din faptul ca doar titularul si imputernicitul au acces la cont. Poti imputernici si alte persoane apropiate (sotia, familia) sa aiba acces la cont, in situatii de urgenta. Contul tau este o succesiune de 24 de cifre care include caractere pentru identificarea bancii, a tarii, a sucursalei, dar si cifre de verificare ce impiedica transferul banilor in cazul in care la beneficiar se introduce un cont gresit.

Reglementari privind conturile curente

* In Romania, orice cetatean peste 18 ani isi poate deschide un cont curent, cu actul de identitate (buletin, carte de identitate sau pasaport).
* Conturile curente, conturile de economii si depozitele sunt garantate de FGDB – Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.

Articol realizat de specialistii Volksbank.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)