Conturile Revolut nu mai pot fi supuse popririlor, potrivit Casei de Avocatură Suciu-Popa. Însă, așa cum explică Revolut și Libra Bank, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pentru clienții Revolut. Aceștia pot fi executați transfrontalier, acolo unde este înregistrată Revolut Bank UAB.

Revolut nu se află sub supravegherea BNR

„Soluţia obţinută, prin care se tranşează în mod corect această chestiune, fiind sancţionată depăşirea cadrului legal în care intervine poprirea, marchează revenirea la normalitate şi asigură pe viitor securitatea şi previzibilitatea activităţii bancare în relaţia cu clienţii.”, a transmis casa de avocatură Suciu-Popa, reprezentanţii legali ai Libra Bank în această speţă.

Potrivit sursei, solutia obtinuta clarifica un subiect de actualitate in practica instantelor din Romania, intrucat stabileste ca nu poate fi admisa cererea de validare a popririi formulata de creditor impotriva bancii la care conturile Revolut au fost deschise.

La sfârșitul anului 2021, o companie de executări silite a chemat în instanță Libra Internet Bank, solicitând instituirea popririi pe conturile a doi clienți asupra cărora BCR avea decizii definitive de executare silită. Cele două acțiuni sunt admise pe fond, însă, Libra Internet Bank a făcut apel.

Ce spune Revolut și Libra Bank

Viorel Meșca, avocat la Divizia Juridică răspunde intrebarilor presante din aceste zile.

Popririle reprezintă o formă de executare a creanțelor, așa cum se numesc în limbaj juridic. Fără a intra prea mult în detalii juridice, popririle presupun indisponibilizarea unor sume de bani, a unor titluri de valoare sau a unor bunuri datorate cuiva (unui creditor), în temeiul unor raporturi juridice existente, și reprezintă o modalitate prin care creditorii pot recupera, pe cale legală, datoriile de la debitori (cei care datoreaza creanța).

Acesta vorbește despre situații atipice de poprire primite de Libra

Acestea au decurs din interpretarea greșită din partea organelor de executare a unei noțiuni esențiale pentru materia popririlor, respectiv cea de ”client al băncii”, prin care trebuie să înțelegem orice persoană fizică sau juridică aflată într-o relație contractuală stabilită printr-o convenție/înțelegere/contract încheiat între client și bancă.

Popririle trebuie să fie executate de Revolut Bank UAB din Lituania

Un exemplu la îndemână este situația complet atipică în care primim adrese de înființare poprire pe numele unor debitori care nu sunt clienții băncii, ci ai unuia dintre partenerii nostri, persoană juridică lituaniană – Revolut Bank UAB, pentru care furnizăm tehnologie bancară. Concret, toate conturile deschise la Libra Internet Bank pentru desfașurarea parteneriatului cu Revolut Bank UAB au ca titular Revolut Bank UAB, nu clienții acestuia. Cu toate acestea, unele popriri sunt trimise în mod eronat către Libra Internet Bank, în loc să se urmeze procedurile corecte de executare transfrontalieră, așa cum sunt descrise în Regulamentul (UE) 1215/2012, Regulamentul (CE) nr. 805/2004, Regulamentul (UE) nr. 655/2014, Regulamentul (CE) nr. 1896/2006, având în vedere că Revolut Bank UAB (care gestionează relația contractuală cu clientul final) este o entitate lituaniană, înființată și guvernată de legile lituaniene și că aceasta poate da curs solicitărilor formulate de autorităților române doar în conformitate cu legislația în vigoare aplicabilă acesteia.

Este o modalitate greșită de instituire a popririlor, pentru care am fost nevoiți să mergem în instanță, să explicăm separarea responsabilităților în cazul unor astfel de parteneriate. Și, până acum, toate cazurile cu sentințe definitive au fost solutionate în favoarea Libra Internet Bank. Din păcate, pentru organele de executare si creditori, acest lucru a însemnat o întârziere destul de mare, care putea fi ușor de evitat daca popririle ar fi fost puse în aplicare în mod corespunzător în conformitate cu procedurile definite de legislația UE aplicabile și autoritățior române (în calitate de stat membru al UE).

organele de executaredin România nu înțeleg raporturile juridice dintre Libra Internet Bank, Revolut Bank UAB (clientul băncii) și clienții Revolut

Litigiile în materia popririlor din ultima vreme au fost determinate de o deficitară înțelegere de către organele de executare a raporturilor juridice dintre Libra Internet Bank (banca), Revolut Bank UAB (clientul băncii) și clienții Revolut, care nu sunt și clienții băncii.

În exemplul cu Revolut, am explicat că:

a) banca nu poate fi terț poprit pentru debitorii urmăriți care sunt clienți ai Revolut, nu ai Libra Internet Bank;
b) titularul tuturor conturilor deschise la Libra Internet Bank este Revolut, nu clienții acestuia;
c) Libra Internet Bank nu datorează sume de bani clienților Revolut.

Această eroare poate fi cu ușurință evitată, având în vedere că organele de executare au acces la suficiente informații în acest sens.

Rolul Libra Internet Bank în parteneriatul încheiat cu Revolut este de a pune la dispoziția Revolut coduri IBAN de tip virtual, folosite în scop tehnico-operațional de către Revolut pentru a îsi deservi proprii clienți. Însă, prin furnizarea acestor coduri virtuale, clienții Revolut nu devin și clienții Libra.

Faptul că până în prezent toate deciziile rămase definitive pronunțate pe acest tip de litigii au fost în favoarea noastră confirmă raționamentul nostru, corect de altfel, că Libra Internet Bank nu poate fi considerată parte poprită în privința conturilor Revolut, mai explică avocatul Libra Bank.

Revolut a depășit 25 de milioane de clienți persoane fizice la nivel global, din care 2,5 milioane de clienți sunt din România. România a înregistrat o creștere de 67% a bazei de clienți, în ultimele 12 luni, păstrând a doua poziție ca număr de utilizatori după Regatul Unit, în clasamentul global.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)