Astazi, 8 iunie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor, discuta amendamentele pentru conversia in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data acordarii.  Deputatul Daniel Zamfir vrea sa modifice proiectul ceva mai vechi al Anei Birchal considerat insuficient de transant. Daniel Zamfir, deputatat PNL: “Am decis sa depunem un amendament la legea conversiei in care vom stabili foarte clar ca conversia trebuie facuta la curs istoric,” a declarat pentru Stirile Pro TV.

discutiile se reiau astazi, dupa ce in aprilie a fost amanat pentru armonizarea datelor

Proiectul a fost initiat de deputatul PSD, Ana Birchall in 2014 si a fost sustinut de alti 130 de deputati. In 2015 deputatii au venit cu o serie de modificari, insa interesul fata de acest proiect a scazut. Intre timp, legea conversiei a captat si interesul deputatului Daniel Zamfir, initiator al legii darii in plata, care a promis clientilor cu credite in franci ca va lansa o solutie viabila privind conversia si mai ales va tine cont si de proiectul depus de deputatul UDMR, Cseke Attila.

Propunerea ii vizeaza pe toti cei care au facut imprumuturi in orice valuta, insa cei vizati direct sunt debitorii cu credite in franci elvetieni, moneda al carei curs aproape s-a dublat in ultimii 8 ani.

Clientii pot converti creditul in lei, la cursul mediu de schimb din luna in care a fost semnat contractul, potrivit initiativei UDMR. Mai exact, cursul de conversie va fi diferit de la un client la altul, pentru ca va fi cel din ziua semnarii contractului initial. Soldul creditului va fi convertit in lei pe baza cursului din acel moment.

“Daca un roman a luat un credit in anul 2008 la cursul de 2,3, ce a platit pana acum ramane ca a platit, iar de la data la care se face conversia se va socoti cat am spus, cursul 2,3 ala va fi cursul. Va fi un act aditional si se va incheia un contract in lei in conditiile si la costurile de astazi. Bancile au vandut produse inselatoare oamenilor, ori daca au vandut produse inselatoare trebuie sa plateasca pentru acest lucru”, a declarat deputatul Daniel Zamfir pentru Pro TV

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)