Marti, in Comisia de buget a Camerei Deputatilor, a avut loc o schimbare importanta atat pentru clienti, dar mai ales pentru banci. Mai precis, in timpul discutiilor pe tema conversie creditelor, un proiect sustinut de deputatul Ana Birchall, pentru transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 17/2014, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a venit cu o completare. Presa surprinsa a denumit-o “proiect de lege”, presedintele Comisiei de Buget-finante-banci din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan, o numeste modest “un draft”. Potrivit acestuia, cele doua propuneri (ale deputatului Birchall si cel venit de la MFP) se vor combina si vor “implementa” o noua lege.

“Astazi (marti – n.r.) a fost o discutie procedurala, pe chestiuni de principiu in ideea ca incercam sa gasim o solutie. Avem un punct de vedere de la Ministerul de Finante, care a elaborat un draft, iar noi am avut ideea ca elementele de baza sa fie tranformate in amnedamente la proiectul lui Birchall (deputatul PSD Ana Birchall – n.r.)”, a declarat presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.

Proiectul, pe scurt: sistemul este optional iar statul garanteaza riscul creditului prin FNGCIMM 

Noul proiect are in vederea conversia in lei a creditelor imobiliare, ipotecare, de nevoi personale cu garantie ipotecara sau a unui credit de refinantare a acestora care au fost luate doar pentru constructia, cumpararea, consolidarea, reabilitarea sau extinderea propriei locuinte. Proiectul ii avantajeaza, in prima faza, pe cei care au imprumuturi in franci si dolari, doar ei au un curs de schimb care a crescut intre timp cu 50%.

Beneficiarii conversiei vor primi o garantie de stat in valoare de 50 la suta din valoarea creditului in lei, dupa ce banca a acordat un discount de 15 la suta in momentul conversiei. Clientii nu trebuie sa aiba restante mai vechi de 60 de zile, sa declare pe proprie raspundere ca locuinta este pentru folosinta personala, iar rata lunara sa depaseasca 60 la suta din venitul net lunar. Creditul rezultat in urma reducerii de 15% va fi garantat in proportie de 50% de stat, prin FNGCIMM. Acest lucru inseamna ca statul va acoperi 50% din riscul de nereturnare a creditului.

FNGCIMM – este un Fond creat pentru a veni in sprijinul companiilor mici si mijlocii, iar in prezent este folosit pentru a garanta Prima Casa, Prima Masina, reabilitarea termica.

Statul vrea sa garanteze din datoria convertita in lei iar bancile sa suporte un discount de 15%. Statul nu ar suporta mai mult de 1 mld de lei timp de 1 an

Executivul vrea sa-i ajute pe clientii cu credite in valuta, insa, exista o problema: statul nu poate impune reducerea de 15%. Alte probleme pe care deputatii din Comisie le-au discutat, se refera la garantiile aduse gaj la banca: creditele au fost acordate in perioada de boom imobiliar, acele case nu mai valoreaza decat jumatate din suma acordata de banca.

“Una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost aceea ca, daca se pune problema restructurarii unui credit, atunci se pune problema reevaluarii garantiilor si garantiile de la momentul semnarii creditelor, cand aveau o valoare mai mare, nu mai sunt egale cu cele de astazi. Aceasta era una dintre cele mai mari probleme care impiedicau restructurarea creditelor, si anume lipsa sau insuficienta garantarii cu aceleasi active. Atunci exista disponibilitate sa se suplineasca aceasta lipsa de catre o garantie de stat gestionata tot prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in limita unui plafon care trebuie vazut cum trebuie dimensionat ca sa acopere toata această situatie”, a punctat Stefan.

Mai mult, taierea din suma datorata bancii nu are caracter de obligativitate

“Bancile nu pot fi obligate sa ofere acel discount de 15%”, afirma Presedintele Comisiei de Buget-finante-banci din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan.

Initiatoarea proiectului, Ana Birchall, multumita, dornica sa se rezolve rapid

“Impreuna cu membrii Comisiei si cu reprezentantii Ministerului de Finante, am hotarat ca propunerile venite din partea MFP sa fie incluse in proiectul meu legislativ, pentru a putea avea cat mai curand o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Am incredere ca in cel mai scurt timp vom putea trimite in plen o solutie concreta”, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook dupa incheierea sedintei comisiei.

 Cand se asteapta decizia finala

“Propunerea mea era ca discountul aplicat de banci sa fie de 25%. Practic, acest lucru echivala cu un curs mediu intre data acordarii creditului de ctre banci si data la care se face conversia. Guvernul a venit cu propunerea ca bancile sa obtina  garantii de stat daca vor converti din valuta in lei creditele acordate”, spune Ana Birchall pentru HotNews.ro. Pana poimaine (joi-n.red.), acceptam orice amendament la propunerea mea, urmand ca saptamana viitoare sa luam o decizie finala, mai precizeaza deputatul.

Ce sanse sunt ca aceasta lege sa fie functionala?

 

Dupa ce 10 luni de zile nu s-a intamplat nimic concret, nici un mesaj din partea autoritatilor romane, acum toata lumea se grabeste sa adopte o lege. Sa speram ca va fi si functionala.

“Daca, folosind aceste doua instrumente (garantia imobilului si discountul oferit de banci – n.r.), vom ajunge ca rezultatul sa fie acela ca creditul dupa restructurare sa fie comparabil, ca parametri, cu un credit acordat astazi de domeniul imobiliar, atunci cred ca proiectul are sanse sa fie functional si sa produca efecte”, recunoaste presedintele Comisiei de buget-finante, Viorel Stefan.

Ce spun analistii?

Proiectul vine tarziu, clientii care au dorit o conversie au obtinut-o deja in conditii mult mai avantajoase, acceptand, cei mai multi dintre ei, propunerile venite din partea bancilor. Bancile care au propus clientilor conversia creditelor sunt: Volksbank- BT, Raiffesien Bank (negocieri directe), BCR, Piraeus Bank. OTP Bank a anuntat ca lucreaza la un proiect de conversie ce va fi lansat in aceasta luna.

Doar Credit Europe Bank si Banca Romanesca nu au propus clientilor nicio masura de ajutor, fiind vorba de aproximativ 10.000 de clienti care inca asteapta decizii in instante sau masuri directe de la bancile in cauza.

Unii analisti financiari afirma ca acest proiect este un “cadou” pentru banci, nefiind obligatoriu. Ei sustin ca exista posibilitate ca bancherii sa-l accepte doar atunci cand vor fi interesati de garantia din partea statului, cand sunt gata sa execute silit un debitor, cand clientul nu va mai putea achita imprumutul.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)