Dupa decizia de conversie a creditelor ipotecare, guvernul ungar vine cu o noua solutie pentru clientii supra-indatorati, in mare parte in franci elevetieni: si creditele auto si cele de consum vor fi transformate in forinti, a anuntat ministrul ungar al economiei Mihaly Varga, citat de Portfolio.hu. De aceasta masuta vor putea beneficia 229.000 de persoane, care detin in acest moment aceste credite in valuta (auto si de consum), cu o valoare totala de aproximativ 300 miliarde de forinti (970 milioane de euro). 30.000 din acesti debitori au de asemenea credite ipotecare. Masura nu este obigatorie, clientii avand la dispozitie 30 de zile pentru a se decide daca accepta oferta.

In urma conversiei, pierderile se vor situa la 100 milioane de euro, suma suportata in mod egal de stat si banci

Detinatorii de credite auto si de consum in moneda straina vor beneficia practic de aceeasi schema de conversie ca si detinatorii de credite ipotecare in valuta.  Potrivit ministrului economiei, conversia creditelor in valoare de aproximativ 305 miliarde de forinti, majoritatea denominate in franci elvetieni, se va face la ratele de schimb de pe piata. Un numar de 229.000 de contracte de creditare sunt implicate.

Legislatia necesara va fi supusa aprobarii Parlamentului in luna septem­brie, a anuntat Varga. Ratele de conversie vor fi de 309,2 forinti pentru un euro si 287,2 forinti pentru un franc elvetian. Programul de conversie va fi finantat in mod egal de guvern si banci, acestea din urma putandu-si reduce sumele datorate in contul taxelor pe anii 2016 si 2017 cu suma suportata. Statul nu va plati cash.

Conversia ar putea fi finalizata la sfarsitul acestui an, declara ministrul ungar al economiei.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)