Un tribunal croat a decis ca 75.000 de de credite ipotecare in franci elvetieni sa fie convertite in moneda nationala, kuna. Dobanda va fi si ea modificata la nivelul la care au fost semnate contractele. Curtea a declarat ca bancile si-au indus clientii in eroare cand a decis o dobanda variabila, iar rata lor poate creste în cazul in care francul elvetian se apreciaza, ceea ce s-a si intamplat.

“Acelasi sistem poate fi aplicat si pentru clientii care au imprumuturi in euro” a declarat Nicole Kwiatkowski, avocat asociatia detinatorilor de credite ipotecare.

Ea a declarat pentru The Wall Street Journal: “Bancile nu le-au spus oamenilor ca rata dobanzii se poate modifica, deoarece francul elvetian este un credit cu risc foarte ridicat. Ei au spus doar ca rata dobanzii se poate modifica in mod unilateral si in conformitate cu decizia bancii “.
Asociatiile clientilor se asteapta ca bancile sa conteste decizia. Bancile nu au facut declaratii pe marginea acestei decizii si nici Banca Nationala a Croatieib. Banca centrala  care este  de asemenea, responsabila pentru supravegherea bancara , a refuzat sa comenteze .

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)