Premierul Ludovic Orban anunță principalele măsuri adoptate în ședința de guvern de noaptea trecută. Guvernul a decis plata șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, dar și majorarea plafonului la creditele pentru IMM la cinci miliarde de lei și rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.

“Economia trebuie să funcționeze. Mai ales în punctele cheie, a spus Ludovic Orban”, în conferința de presă online.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că vor fi adoptate mai multe măsuri pentru sprijinirea economiei și a companiilor afectate de criza coronavirus.

Premierul a declarat că în pachetul de măsuri se regăsește și plata șomajului tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea, precum și injectarea de bani în economie.

Iată câteva măsuri adoptate

  • Guvernul a suplimentat bugetul min. sanatatii pentru sustinerea centrelor de carantina cu 42 mil lei
  • a suplimentat bugetul ministerului de afaceri interne cu 100 mil lei
  • capital de lucru pentru compania UNIFARM
  • prin OUG se va majora plafonul de garantare a credit pentru IMM – prin FNGCIMM cu 5 mld lei. Se poate majora cu inca 5 mld, p\n[ la 15 mld lei, dac[ e necesar.
  • Creditele pentru investii si pentru asiguarea capital de lucru vor avea dobânda va fi subventionata de stat, iar garantia va fi de 90% pentru creditele de pana 1 mil lei, si de 80% peste 1 mil. lei.
  • rambursarea TVA ul companiilor pentru a permite acestora sa beneficieze de capitalul de lucru necasar pentru functionare
  • la rectificare bugetara se va creste bugetul alocat concediilor medicale
  • statul asigură plata somajului tehnic. Angajatii care intra in somaj tehnic beneficiaza de bani prin bugetul ministerului munci, de la ANOFM. “Din buget vom plati 75% din salariul brut, dar nu mai mult din 75% din sal mediu brut”, a precizat premierul Orban.

Celelalte firme depun declarație pe proprie răspundere și dovada faptului că le-a scăzut cifra de afaceri cu 25% și au parte de aceleași facilități

O nouă infracțiune- omisiunea de a da date autorităților

Guvernul a mai decis să crească pedepsele privitoare la infractiunile care se petrec in contextul epidemiei. “Am decis majorarea pedepselor pentru falsul in declaratii privitor la epidemia de coronavirus”, a mai spus Ludovic Orban.

Stire in curs de actualizare…

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)