Bursele globale au avut cea mai grea zi din ultimii doi ani, indicele de referință S&P 500 scăzând cu 3,4%, iar indicele FTSE a coborât cu 3%.

Tulburările de pe piață au apărut după ce noi dovezi arată că virusul se răspândește la nivel global. Italia a impus carantină în 11 localitati în efortul de a controla cel mai mare focar de virus în afara Asiei, cu 260 de infecții confirmate și șapte decese.

Bursa de la Bucureşti a scăzut din cauza temerilor privind o pandemie de coronavirus, având în vedere focarele nou apărute în Italia. La ora 16:00, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistra o depreciere de 2,49%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, pierdea 2,50%.

Bursele europene sunt si ele afectate de impactul virusului asupra economiei globale. Bursa din Marea Britanie au avut cea mai proastă zi timp de cinci ani, iar indicele MIB din Italia a scăzut cu 5,4% în cea mai mare cădere din 2016. În Europa, Stoxx 600 la nivel continental a scăzut cu 3,8%, în timp ce FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 3,3%. Companiile aeriene și operatorii de turism au fost puternic afectați, acțiunile EasyJet au scăzut cu 17%, iar Ryanair a scăzut cu 13%.

OMS – omenirea se îndreaptă spre pandemie

Economiile vor sângera dacă ne gândim numai la turismul care deja suferă. Urmează indistriile si locurile de munca grav afectate de impactul virusului. Companiile își închid portile in tot mai multe regiuni din China, Asia si acum Europa.

Companiile aeriene și operatorii de turism au fost puternic afectați, acțiunile EasyJet au scăzut cu 17%, iar Ryanair a scăzut cu 13%.

Se estimează o pierdere de peste 80 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru turism. Pierderile vor fi în special ale companiilor aeriene si hotelurilor, dar și în rândul producătorilor de aeronave. Cele mai afectate sunt tarile din Asia, în special China, Coreea de Sud sau Thailanda. Din punct de vedere al turismului, țările europene afectate puternic se anunță a fi Italia și Franta, care aveau foarte mulți turisti chinezi.

Căderi puternice ale burselor s-au înregistrat și în Asia, unde indicele Kospi din Seul a scăzut cu 3,9%, cea mai proastă zi de la sfârșitul anului 2018.

Acțiunile Mastercard au scăzut, luni, după ce compania americană a avertizat că răspândirea coronavirusului ar putea afecta câștigurile din acest an, transmite CNBC.

„Călătoriile transfrontaliere, precum și creșterea comerțului electronic transfrontalier, sunt afectate de coronavirus”, a declarat compania printr-un comunicat de presă, luni. Reprezentanții Mastercard au afirmat că profitul primului trimestru va fi cu două sau chiar trei procente mai scăzut decât a fost prevăzut inițial.

„Dacă impactul este limitat doar asupra primului trimestru, ne așteptăm ca rata de creștere anuală din 2020 să fie la un nivel destul de scăzut”, a adăugat compania. Acțiunile Mastercard au scăzut cu aproape 3% luni.

Virusul se răspândește rapid, OMS consideră că vom avea pandemie

Autoritățile sud-coreene au raportat 231 de cazuri noi de virus, ceea ce a adus numărul total de infecții la 833. Guvernul a adăugat că a pus 7.000 de militari în carantină, după ce 11 au reacționat pozitiv la testele pentru virus.

Iranul a confirmat 12 decese și 61 de cazuri de coronavirus, o creștere puternică de la cele opt decese și 43 de pacienți infectați, raportați cu o zi în urmă. Turcia și-a închis granițele cu Iranul, în timp ce Irakul, Afganistanul, Armenia și Pakistanul au impus restricții la trecerea frontierei și la comerțul extern.

Prețul petrolului Brent a scăzut cu 4% la 56,19 dolari barilul. Aurul a câștigat 1%, urcand la 1.659,57 dolari pe uncie. Asta în timp ce indicele Cboe Vix care măsoară volatilitatea capitalurilor din SUA – cunoscută drept „contorul fricii” de pe Wall Street a urcat la 25, cel mai înalt nivel din ianuarie anul trecut.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)