Panica provocată de coronavirus a generat prăbuşirea pieţelor bursiere, care au înregistrat cea mai proastă săptămână de după criza financiară globală din 2008, ceea ce duce pierderile burselor la 5.000 de miliarde de dolari.

Iar speranţele că epidemia să se termine în câteva luni și activitatea economică să revenă rapid la normal s-au spulberat rapid. Explozia numărului de cazuri de infecţie descoperite la nivel internaţional, multe state de pe trei continente au raportat vineri descoperirea primelor cazuri de infecţie cu coronavirus, au obligat ivestitorii să renunţe la noi afaceri iar lumea este în aşteptarea unei recesiuni globale.

Bursa de pe Wall Street a continuat să scadă vineri, iar pe ansamblul acestei săptămâni au înregistrat cea mai mare scădere de după criza financiară globală din 2008, din cauza îngrijorărilor investitorilor legate de impactul epidemiei provocate de coronavirus asupra economiei, potrivit CNBC.

Indicele Dow a coborât cu peste 12%, cel mai mare declin săptămânal consemnat după 2008. Calculată în puncte, scăderea indicelui Dow Jones a fost de peste 3.500 de puncte. De asemenea, indicele a încheiat săptămâna în corecţie, în scădere cu 14,1% de la un nivel record atins pe 12 februarie.

Indicele S&P 500 a pierdut 11,5% în această săptămână, înregistrând cea mai slabă performanţă de după criza financiară globală.

Declinul indicilor a fost atenuat de anunțul făcut de Jerome Powell, preşedintele FED, care a promis americanilor că banca centrală va ”lua măsurile corespunzătoare” pentru a susţine economia pe fondul epidemiei de coronavirus.

„Cu cât acest coronavirus rămâne în mintea participanților din piața bursieră, cu atât impactul va fi prezent și în economie”, declară Dan Deming, directorul general al KKM Financial, citat de CNBC.

Australia urmează să oprească intrarea străinilor care au călătorit din Iran. Departamentul de sănătate a emis sâmbătă un ordin prin care, de la 1 martie, cetățenii australieni, rezidentii sau familiile care se întorc din Iran, se vor auto-izola timp de 14 zile.

Ne îndreptăm spre pandemie. Economiile vor fi la fel de “gripate” precum populația

Aproximativ 10 ţări au raportat descoperirea primelor cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, inclusiv Nigeria, cea mai mare economie din Africa.

“În prezent, coronavirusul arată ca o pandemie. Pieţele pot face faţă oricărei situaţii în care există un risc ridicat atâta timp cât se vede lumina de la capătul tunelului. Însă, pentru moment, nimeni nu poate spune cât timp va dura această situaţie şi cât de gravă va fi”, a subliniat Norihiro Fujito, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Coronavirusul s-a extins pe trei continente, 5.000 de miliarde de dolari au dispărut de pe burse

„O evaluare a impactului (coronavirusului, n.r.) și previziuni serioase nu sunt deocamdată posibile. Este o situație care evoluează din rapid, pe care continuăm să o urmărim îndeaproape”, spune si Paolo Gentiloni – comisarul UE pentru economie.

Potrivit analiștilor de la Dun and Bradstreet, se estimează că în jur de 22 de milioane de firme din China sunt afectate de epidemie. Acestea, la rândul lor, afectează 56.000 de companii din întreaga lume.

Într-o primă fază a epidemiei, avem o criză de cerere în anumite domenii, transport, turism, chiar în consum, pe fondul unor oameni neplătiți prin China, care au fost ținuți pe acasă. Companiile din aceste domenii își văd acțiunile căzute.

Economiile “sângerează, iar turismul deja suferă. Urmează industriile și locurile de munca grav afectate de impactul coronavirusului. Companiile își închid portile în tot mai multe regiuni din China, Asia, Europa și acum Africa și Noua Zeelandă.

Pierderile imediat resimtite sunt în special ale companiilor aeriene si hotelurilor, dar și în rândul producătorilor de aeronave. Cele mai afectate sunt tarile din Asia, în special China, Coreea de Sud sau Thailanda. Din punct de vedere al turismului, țările europene afectate puternic se anunță a fi Italia și Franta, care aveau foarte mulți turisti chinezi.

Forbes: Cum poate Coronavirusul să afecteze economiile globale si locurile de muncă

Coronavirusul poate schimba totul, sunt de părere jurnaliștii de la Forbes. Când te uiți la conturile de investiții, pe burse, vedem scăderea companiilor. Dacă scăderea burselor va continua, în fiecare lună vom vedea investitori ingrijorați, deoarece pierd bani. Și asa apar primele semne de panică.

Bogații, instituțiile, fondurile și alți investitori experimentați care au făcut avere pe hârtie vor vinde în mod agresiv pentru a bloca câștigurile înainte de a fi prea târziu. Acest lucru va duce panica la isterie generală, oamenii vor dori să iasă pe ușă în același timp.

Corporațiile vor începe să facă reduceri, vor stopa investițiile noi, nu vor mai deschide noi sucursale. Angajările sunt puse pe “hold”. Lumea devine tot mai temătoare, iar mediul de business se va deteriora.

Mulți directori vor fi nevoiti sa facă concedieri. Vor constata că este eficient, din punct de vedere economic, să tai costurile, prin eliminarea oamenilor.

Poate fi înspăimântător o perioadă: câteva săptămâni, câteva luni sau mai mult. Istoria se poate repeta, mai arată analiza Forbes.

Conform Raportului global privind riscurile anului 2020 al Forumului Economic Mondial, interconectarea lanțurilor globale de furnizare a făcut lumea mai vulnerabilă la perturbări sociale și economice din cauza focarelor locale de boli infecțioase.

Această epidemie nu va fi ultima. Chiar în timp ce luptăm cu această „urgență de sănătate publică internațională”, trebuie să ne pregătim, pe baza acestor situații prezente, pentru riscul și impactul unei pandemii globale, atrag atenția analiștii.

Si directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că toate ţările ar trebui să fie pregătite pentru o pandemie. “Virusul are un potenţial pandemic. Acesta nu este timpul pentru teamă. Acum este timpul să luăm măsuri pentru a preveni infecţiile şi să salvăm vieţi”, declară Tedros.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)