Intrebat de Mediafax daca se asteapta la modificari de substanta in cotele de piata ale bancilor, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a sustinut ca in acest an nu se intrevad preconditiile pentru un astfel de scenariu, adica o dinamica semnificativa a pietei creditului sau operatiuni de preluare de active de la alte institutii de credit. In ceea ce priveste riscul ca bancile cu dobanzi ridicate la depozite sa sufere pierderi de cota de piata, Steven van Groningen a aplicat aceeasi judecata, aratand ca evolutia de ansamblu a pietei nu pare sa dezavantajeze in mod evident aceste institutii, care au probabil ratiuni economice pentru astfel de politici. El crede ca bancile care se comporta agresiv in atragerea de resurse interne platesc, de fapt, in contul politicilor de finantare si de creditare anterioare.

Steven van Groningen: Cotele de piata ale bancilor nu se vor modifica

Tinand cont de cererea inca redusa de finantare de pe piata interna, van Groningen crede ca reglementarea bancii centrale a Austriei va avea un impact limitat asupra statelor din regiune, fiind mult mai amplu eventualul efect din obligatia bancilor-mama de a atinge o rata de adecvare a capitalului de rang de 9% pana la mijlocul anului. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat marti ca majorarea dobanzilor pentru depozitele atrase va afecta cota de piata si profiturile bancilor, in special cele cu capital strain, atentionand public ca o astfel de politica intra in divergenta cu politica bancii centrale. “Bancile cu capital strain pierd cota de piata, in mod evident, de aceea au si intrat in aceasta batalie pe care eu am catalogat-o ca fiind cel putin discutabila, lor le-am spus ca este o eroare, de a mari dobanzile la depozite. Faptul ca nu mai primesc acelasi flux de bani din exterior si au banii plasati in active interne le mareste vulnerabilitatea. Atunci pierd cota de piata”, a spus Isarescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)