Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar determina investitorii să vândă activele cu profil de risc ridicat, respectiv cele din țările emergente, printre care și România, fapt care ar putea determina deprecierea acestor active, inclusiv a leului românesc, susține directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun.

‘Investitorii ne-au dat semnale încă de săptămâna trecută în legătură impactul negativ pe care un Brexit l-ar avea cel puțin pe termen scurt asupra activelor cu un profil de risc mai ridicat. În această categorie intră și activele țărilor emergente, precum și România, motiv pentru care trebuie să ne așteptăm la tendința investitorilor de a vinde activele românești fie ele acțiuni, titluri de stat sau lei’, a declarat Crăciun, pentru AGERPRES.

El mizează, însă, pe intervenția Băncii Naționale a României (BNR) pentru a tempera o eventuală scădere a monedei naționale. ‘Mă aștept ca BNR să apară la nevoie în piață pentru a limita deprecierea leului și a asigura lichiditate pe piața monetară’, a explicat Radu Crăciun.

În schimb, acesta consideră că este puțin probabil ca investitorii străini strategici să se retragă din România, în cazul unui Brexit, dar nici cei noi nu se vor grăbi să investească în țara noastră.

radu craciun‘Nu cred că e cazul să ne așteptăm la investitori strategici care să părăsească România, dar percepția acută de impredictibilitate a evoluțiilor economice viitoare din UE va face probabil multe companii internaționale să își amâne planurile de investiții sau extindere’, a mai spus directorul BCR Pensii.

Cu privire la un posibil impact al ieșirii Marii Britanii din UE asupra balanței comerciale a României, Radu Crăciun este de părere că aceasta va rămâne în continuare mai degrabă sub impactul cererii agregate interne care va continua să pună presiune în direcția adâncirii deficitelor externe.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)