In ciuda contextului crizei economice care s-a manifestat in Romania si in ultimii ani, industria colectarii creantelor a avut o evolutie ascendenta. Astfel, in 2009 si 2010 s-au inregistrat cresteri de piata semnificative in industrie, ajungandu-se pana la 76%, respectiv 54%. Insa, incepand cu anul 2012 piata a inceput sa arate semne de scadere, in special pe segmentele B2C (debitori persoane fizice) si Debt Purchase (achizitie de creante)”, arata unui studiu al AMCC prezentat astazi intr-o conferinta de presa, scrie Mediafax.

In ceea ce priveste distributia creantelor pe segmente de activitate, debitele persoanelor fizice reprezinta 53% din piata, in timp ce cele ale persoanelor juridice 9%. Achizitiile de portofolii de debite reprezinta 38% din piata. In primul semestru al anului trecut, valoarea cazurilor aduse spre colectare a fost de 950 de milioane de euro, reprezentand circa 2,85 milioane de cazuri.

 Recuperatorii traiesc din creantele vandute de banci!

La fel ca in anii precedenti, cea mai mare pondere in activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, mentinandu-se la un nivel de 50-53%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creante neincasate de la debitori persoane fizice.

152 de euro, valoarea medie a creantei externalizate

In ceea ce priveste rata de succes a firmelor de colectare de creante, respectiv sumele incasate de catre acestea, s-a inregistrat o crestere in prima jumatate a anului pe segmentul debitelor persoanelor fizice.

“Aceasta crestere a avut loc pe fondul stabilizarii sumei medii achitate de debitori la aproximativ 111 euro, in timp ce suma medie externalizata a scazut considerabil (valoarea medie a creantei a fost de 152 euro, in scadere fata de 228 euro in aceeasi perioada din 2011)”, a declarat Georg Kovacs, presedintele AMCC.

Pe segmentul debitelor companiilor insa, ratele de succes au scazut semnificativ, chiar daca valoarea medie colectata a crescut foarte mult comparativ cu aceeasi perioadã din 2011 (460 euro, de la 298 euro in prima jumatate a anului 2011). Astfel, pe fondul cresterii semnificative a valorii medii externalizate in primul trimestru si in trimestrul doi 2012 (1.069 euro, fata de 361 euro in aceeasi perioada din 2011), rata de succes a scazut considerabil pe acest segment.

Scaderea pietei de colectare creante a avut si va avea ca principala cauza scaderea creditarii in general. Pentru restul anului estimarile pentru piata colectarii creantelor sunt de scadere, in special pe segmentul debitorilor persoane fizice si al achizitiei portofoliilor de creante neperformante.

“Pentru sfarsitul anului 2012 si pentru anul 2013 estimam ca segmentul debitori persoane fizice va suferi o scadere de cel putin 10-15%, insa ne asteptam la o usoara crestere pe segmentul debitori persoane juridice”, a adaugat Kovacs.
Credite restante : 26,792 miliarde de lei
Valoarea totala a creditelor restante in lei si valuta (echivalent lei) ale populatiei si firmelor, raportate la nivelul lunii iulie 2012, a urcat la peste 26,792 miliarde de lei, de la 24,721 miliarde de lei in luna iunie 2012, potrivit ultimei statistici publicata de BNR.

Valoarea totala a creditelor in lei depasea, in iulie 2012, 83,436 miliarde lei, iar din aceasta suma peste 10,538 miliarde de lei reprezinta credite restante. Creditele acordate agentilor economici se cifrau la peste 47,456 miliarde de lei iar cele pentru populattie la 34,319 miliarde de lei. Creditele in valuta depaseau 150,676 miliarde lei in luna iulie a acestui an, din care 16,254 miliarde de lei reprezentau credite restante.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)