Dupa ce Ioana Basescu a cumparat circa 300 de hectare de teren agricol in localitatea Nana, din judetul Calarasi, cu ajutorul unui imprumut bancar, oamenii s-au intrebat ce banca a acordat un asemenea credit si ce venituri poti avea pentru a avea acces la un imprumut atat de mare. Si “mare” chiar inseamna mare si pentru CEC Bank.

Creditele de aceste dimensiuni acordate pe persoana fizica sunt mai putin mediatizate. Analizand oferta CEC Bank rezulta ca plafonul maxim pentru un astfel de credit ipotecar/ imobiliar pentru achizitia de terenuri este de 2,8 milioane de lei, mai mic decat cel al creditului acordat fiicei presedintelui, scrie economica.net

Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

Dobanda standard pentru finantarile de acest tip este Robor la 6 luni + 1,9 puncte procentuale. La data la care Ioana Basescu a luat creditul, dobanda curenta era de 6,03%, iar dobanda anuala efectiva, cu tot cu comisionul de administrare, era de 6,7%, in cazul ofertei pentru credite ipotecare si de 7,5% in cazul variantei de credit imobiliar (Robor 3M + 2,9 pp).
Cat inseamna asta in rate? 29.500 de lei pe luna, in cazul variantei mai ieftine, si o suma totala de rambursat de 10,4 milioane de lei.

In cazul variantei cu dobanda mai mare, rata lunara este de 31.675 de lei, iar suma totala de rambursat este de 11,2 milioane de lei.

Pentru a sustine nivelul acestor rate lunare, veniturile Ioanei Basescu trebuie sa fie de peste 10.000 de euro pe luna, in functie de gradul de indatorare luat in calcul de banca. Astfel, dupa scaderea cheltuielilor de subzistenta, la un grad de indatorare de 50%, veniturile lunare ar trebui sa ajunga pe la 57.000 de lei, in cazul variantei de credit cu dobanda mai mica, cel ipotecar, si de 63.000 de lei, in cazul creditului imobiliar.

Daca banca a acceptat un grad de indatorare mai ridicat, de 70% (desi bancile nu sunt, de regula atat de permisive in aceasta privinta in ultima perioada), atunci veniturile lunare necesare se pot situa la 41.000-45.000 de lei pe luna, potrivit unei analize economica.net

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)