Nicolae Cinteză, Directorul Direcției de Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României, a declarat, în cadrul Forumului Bancar organizat de revista Piața Financiară, că există în piața bancară semnale de alarma privind securitatea datelor, mai precis falsuri ale carților de identitate ce pot afecta atât clienții cât și băncile.

“Am transmis către Asociația Română a Băncilor o solicitare cu privire la sporirea atenției în ceea ce privește sistemul de creditare cu buletinul. Au apărut cărți de identitate falsificate, perfect realizate. Am fost sesizați în acest sens de o bancă.

O singură bancă s-a prins, celelalte habar nu au avut că fuseseră păcălite. Sesizarea a fost făcută de un angajat și privea un spațiu în plus, liber, față de un buletin autentic, era mult mai mare acolo în dreptul datei.

Am constatat că persoana respectivă mai avea 4 credite. Deci, mare atenție, se verifică la ANAF, dar persoana există în realitate. Este vorba despre un medic, șef de secție. L-am găsit în 5 bănci. Mare atenție, pentru că sunt suficinte băncile care s-au păcălit. Cărțile de identitate sunt făcute în afara României. Mai trebuie să cereți și facturi, ceva care să diminueze aceste riscuri”, le-a comunicat reprezentantul BNR bancherilor.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)