Potrivit datelor BNR, de la intrarea în vigoare a legii dării în plată până astăzi au fost înregistrate 7.900 de solicitări de dare în plată, iar expunerea a solicitărilor înseamnă 2,2 miliarde de lei, conform Raportului de Stabilitate Financiară al BNR.

Solicitările aferente debitorilor cu credite în franci elvețieni număra 3.200 cereri. Raportul mai arată că numărul clienților cu credite în franci elveţieni a scăzut cu 8% în prima jumătate a anului 2017, ajungând la 35.000 de persoane.

În 2017, numărul solicitărilor noi de dare în plată a fost de circa 1.600, un plus de 26% față de anul 2016, iar băncile au contestat 69% din notificările primite.

In șase luni, băncile au primit 900 de solicitări de dare în plată

Numărul notificărilor pe Legea privind darea în plată era de 7.000 la finalul lunii februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei, declara în luna martie, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României BNR.

Legea dării în plată a fost adoptată în prima parte a anului trecut și a intrat în vigoare în data de 13 mai 2016. Aceasta prevedea că orice consumator, persoană fizică, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, pentru un imobil cu destinația de locuință, poate opta să predea casa băncii în schimbul ștergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituției de credit în acest sens.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)