Francul elvetian s-a apreciat incet, dar sigur in 2012. Astazi, un credit in franci da cele mai mari batai de cap romanului. Din cauza deprecierii leului in raport cu valuta elvetiana, restantele la acest tip de credit au crescut in ultimul an cu peste 65 %, pana la 1,5 miliarde de lei. A inceput anul la un nivel de 3 lei si 54 de bani si a castigat teren in mod constant in fata leului. S-a apreciat cu 0,3% in ultima luna si cu peste un procent in ultimele trei luni. Adevarata apreciere se observa insa la nivel anual.

Francul elvetian a castigat aproape 16 % in ultimele douasprezece luni si 26 de procente in ultimii doi ani. O variatie care face ca plata ratelor sa fie extrem de dificila pentru cei care au un credit in moneda elvetiana.

Cine avea un credit cu o rata de 300 de franci in aprilie 2011 platea 945 de lei, potrivit unei analize www. Digi24.ro Astazi, la cursul BNR, aceeasi suma in franci inseamna cu 148 de lei mai mult, adica 1.093 de lei. Valorile sunt aproape duble fata de nivelul din 2008, cand romanii se inghesuiau sa ia credite in franci, datorita dobanzilor mai bune. Asta se reflecta acum in numarul mare de restantieri la banci.
Cati romani au probleme? Peste 700.000 de romani sunt restantieri la banci. Valoarea restantelor acumulate de populatie a ajuns in februarie la echivalentul a 7,7 miliarde de lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)