Potrivit unui nou studiu Kruk, românii vor credite imobiliare – 64% dintre cei intervievati, ar lua un credit pentru cumpărarea unei locuințe.

KRUK a implementat la sfârșitul anului precedent o cercetare de piață privind datoriile, dezvoltată de firma de cercetare MillwardBrown pe șapte piețe unde Grupul KRUK desfășoară activități: România, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia și Spania.

Un român din trei ar accesa un credit pentru cumpărarea unei locuinţe. Spaniolii, mai prudenţi: proporţia este doar unu la zece

Întrebați pentru ce ar intenționa să facă un împrumut, românii, într-o proporție cumulată de 64%, ar lua un credit fie pentru cumpărarea unei locuințe, 36% dintre respondenți, iar 28% pentru renovarea locuinței. La polul opus, spaniolii, în proporție de 16% ar lua un credit pentru achiziția unei locuințe și, în proporție de 7% ar lua un credit pentru renovarea locuinței.

În ceea ce privește intenția de accesare a unui credit pentru cumpărarea unei mașini, liderii clasamentului sunt italieni, cu 46%, urmați de spanioli, 43% dintre cei intervievați. Pe de altă parte și românii, în proporție de 33% și germanii (37%)  ar luat un credit pentru cumpărarea unei mașini.

În cele mai multe cazuri respondenții intenționau să ia un credit pentru casă, fie cumpărare sau renovare sau pentru mașină.

Bunurile de folosință îndelungată sunt de asemenea un motiv pentru care persoanele ar face împrumuturi.  Și aici se observă diferențe de abordare semnificative: românii (23%) și polonezii (25%) s-ar împrumuta pentru achiziționarea unor bunuri de folosință îndelungată, în timp ce numai 11% dintre spanioli s-ar împrumuta pentru același motiv. Polonezii și românii sunt mai deschiși către accesarea unui împrumut pentru achiziția bunurilor de folosință îndelungată, mai mult decât media europeană.  Pe de altă parte, polonezii nu intenționează să facă împrumuturi pentru a plăti o datorie (numai 3% ar face asta), în timp ce spaniolii și italienii (în proporție de 14%) sunt înclinați să ia un împrumut pentru a plăti o datorie. În cazul românilor, numai 7% dintre respondenți s-ar împrumuta ca stingă o datorie.

 

Românii sunt cumpătați și când vine vorba despre vacanțe, numai 11% dintre respondenții studiului s-ar împrumuta pentru a plăti o vacanță, în timp ce 16% dintre spanioli s-ar împrumuta pentru a pleca în  vacanța dorită.

Studiul cu denumirea Datorii á la Europa a prilejuit reliefarea unor aspecte care țin de specificul fiecărei țări, în ceea ce privește abordarea problemei datoriilor, a cunoștințelor financiare ale populației respective și nu în ultimul rând, a motivelor pentru care oamenii accesează un credit.

Studiul a fost implementat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 1.000 de persoane, metodologia de interviu folosită a fost CAWI și s-a desfășurat în perioada 19 – 26 octombrie  2016.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)