Creditele Prima Casa au ajuns sa detina costuri comparabile cu imprumuturile ipotecare standard, citesti tot mai des in presa. Dar, daca cauti, afli ce anume poate face diferenta intre un credit standard si unul accesat prin Programul Prima Casa. Un caz ne-a atras atentia. Studiind site-ul CEC Bank, am constatat ca institutia care detine cele mai bune dobanzi la ambele credite, detine in fapt, un record: dobanda este mai avantajoasa in cazul unui credit ipotecar standard fata de cea oferita in programul Prima Casa.

Costuri comparabile intre un credit standard si prima casa. Dar, exista diferente. Iata-le

Cea mai buna dobanda practicata de banci pentru un credit ipotecar standard in lei este de 4,64% si o gasesti la CEC Bank. Cea mai buna dobanda la Prima Casa este de 5,01% si o gasesti tot la CEC Bank (datele sunt furnizate de site-ul bancii si calculatorul disponibil pe portal).

Costurile totale vor face diferenta

In cazul unui credit standard, avansul pentru un imprumut in lei la CEC Bank este de 15%. Prin Programul Prima Casa, avansul minim este de doar 5%. Creditul Prima Casa ramane accesibil celor cu venituri medii si mici, care nu reusesc sa economiseasca pentru avans.

Credit standard vs. Prima Casa. Merita?

Pentru un credit ipotecar standard in valoare de 200.000 lei, pe 30 de ani, banca va incasa de la client 388.440 lei. Rata lunara se va ridica la 1.110 lei iar comisionul lunar de gestiune este de 0,04%.

Pentru un credit Prima Casa de la aceeasi banca (dobanda de 5,01%), clientul va achita pana la final suma de 386.884 lei. Rata lunara in acest caz va fi de 1.075 lei. Comisionul de gestiune lipseste, ceea ce scade costurile acestui imprumut, deci vom avea o rata mai mica si, in final, “mai putini bani de dat bancii”.

Efortul financiar depus la inceput (achitarea unui avans de 15% din suma imprumutata) se pare ca nu merita. In final, clientii care au ales un credit Prima Casa vor achita mai putini bani catre banca. Doar aprobarea imprumutului, mult mai rapid in cazul unui credit standard, ar putea fi un avantaj.

 

Gabriela Dinu

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)