Romanii nu se vor mai putea imprumuta prin Programul Prima Casa in valuta si este cea mai importanta modificare a programului. Guvernul anunta ca plafonul garantiilor ce vor fi emise in acest an pentru creditele din programul “Prima Casa” va fi suplimentat cu un miliard de lei.

Prima Casa va elimina creditul ipotecar in valuta, garantat de stat


Prima Casa si pentru ANL

Plafonul garantiilor va fi suplimentat cu un miliard de lei, iar din aceasta suma 300 de milioane de lei revin celor care intentioneaza sa cumpere locuinte ANL printr-un credit de tip “Prima Casa”.

Chiar daca 93% din creditele acordate prin Programul Prima Casa s-au acordat in euro, statul vrea sa ajute BNR, si impune el creditul in lei!

Garantia se va acorda si se va plati doar in moneda nationala, ceea ce inseamna ca imprumuturile din program vor fi acordate exclusiv in lei. Bancile care vor dori sa ofere credite garantate trebuie sa ofere o dobanda calculata dupa formula ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% pe an.

 

Calcul:

Daca accesezi un credit prin Programul Prima Casa in valoare maxima de 57.000 euro pe o perioada de 30 de ani, rata lunara s-ar situa la 280 euro. In cazul unui credit in lei, de aceiasi valoare, rata creste cu peste 430 lei, aproape 100 de euro.

Aceste date ne arata ca programul va fi mai greu de accesat, bancile vor alerga si mai mult dupa clienti iar piata imobiliara va inregistra scaderi, deoarece vanzatorii se vor lupta pe tot mai putini cumparatori.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)