Piaţa imobiliară se află în echilibru în pre­zent, dobânzile la credite sunt mai mici, iar cli­enţii băncilor au o educaţie financiară mai bu­nă, declară brokerul Mircea Petrilă, invitat la ZF Live.

În prezent, în contextul stabilizării pieţei, cli­enţii care solicită credite ipotecare sunt inte­resaţi ce fel de apartamente îşi cumpără, ce se întâmplă cu banii şi dacă merită să in­vestească pe o perioadă de 20 sau 30 de ani.

BCR şi Raiffeisen Bank, printre cele mai “vânate” bănci pentru accesarea creditelor Prima Casă

„Luna aceasta a fost o nebunie cu pro­gra­mul Prima Casă. Există deja două bănci, res­pectiv BCR şi Raiffeisen, care şi-au ter­mi­nat creditele înainte de a primi bani. Am fost şi la ING, iar ei au deja o cerere de 2.000 de do­sa­re, dintre care trebuie să accepte doar 400.“

El explică faptul că oamenii îşi doresc să ob­ţină aceste credite pentru că nu ştiu ce se va întâmpla pe piaţă în următorul an.case1

Brokerul mai primeşte cereri şi în afara pro­gramului Prima Casă. El spune că preţul me­diu al apartamentelor vizate este cuprins între 70.000 şi 100.000 euro, în Bucureşti sau în zonele limitrofe.

„Pentru un apartament de 70.000 euro ar tre­bui să ai un avans de 14.000 euro. Iar rata ar fi de 1.300-1.400 de lei“.

Spre deosebire de anii trecuţi, atunci când era necesar un simplu document care să do­ve­dească veniturile unui client, acum băn­cile îşi verifică clienţii prin intermediul ANAF.

„În momentul de faţă se verifică veniturile pentru anul precedent, orice creştere de 20% nu este luată în calcul dacă nu a avut loc o schimbare a funcţiei sau a jobului“.

Atunci când oferă un credit ipotecar, băncile verifică bonitatea angajatorului – să nu fie în insolvenţă sau să nu aibă multe procese pe rol, dar şi vârsta sau veniturile clientului.

Petrilă spune că, în contextul încheierii programului Prima casă, preţurile aparta­mentelor vor scădea cu 5-10%.

„Când o persoană îşi doreşte să obţi­nă un credit ipotecar, este interesată de do­bân­da anuală efectivă (DAE). Sunt bănci care includ în DAE şi asigurarea de casă sau alte cheltu­ieli, iar altele care nu fac acest lucru“.

Sursa: ZF Live

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)