Cumpararea unei locuinte cu ajutorul unei credit ipotecar este in prezent mai accesibila ca niciodata in raport cu veniturile medii ale populatiei, afirma Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. Potrivit ei, acest fapt se datoreaza in special ajustarilor din ultimii patru ani ale preturilor imobilelor, precum şi scaderii costului creditului, concomitent cu consolidarea veniturilor medii ale populatiei. „Preturilor multor imobile au ajuns la o convergenta cu venitul mediu pe care nu am avut-o niciodata in Romania şi astfel achizitia unei locuinte prin credit e mai accesibila ca oricand”, a spus Bidian. Pe langa ajustarea preturilor locuintelor, costurile cu creditul (DAE) se situeaza in prezent la unele dintre cele mai mici niveluri din ultimii cinci ani (in jurul a 7,2% medie pe sistem bancar), chiar sub cele din 2007 (7,8% pe medie), cand creditarea inregistra un boom. Potrivit brokerilor de la Kiwi Finance, in prezent, cel mai mic cost (DAE) la un credit ipotecar clasic in euro este de 5,72%, iar cel mai mare la 10,78%.
Pe baza conditiilor din piata, o familie cu venituri de 1.000 euro poate accesa un credit maxim pe 25 de ani in suma de peste 90.000 euro, in vreme ce suma minima contractata este de 53.700 euro.

Potrivit analizei Kiwi, romanii au accesat credite ipotecare in euro cu o valoare mai mare in 2011, fata de 2010: de la 49.703 euro in 2010 la 52.872 anul trecut. Mai  mult, plaja de valori maxime pentru creditele garantate s-a dublat fata de anul 2010, ceea ce ne arata inca odata ca romanii si-au dorit imprumuturi mai mari.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)