Bancile pot respira usurate: avem cea mai mica dobanda la un credit ipotecar in lei. Analiza comparata a costurilor practicate de banci ne indicau un paradox in martie: creditele ipotecare standard in lei erau mai ieftine decat imprumuturile derulate prin Programul Prima Casa. Asta desi statul garanteaza jumatate din imprumut iar dobanzile interbancare sunt in scadere. A venit insa oferta ce scapa bancile de o explicatie. CEC Bank are acum credite in lei derulate prin Programul Prima Casa cu dobanda de 6,43%, DAE 6,90% – cea mai mica din piata. Daca pana la aparitia acestei oferte, creditele standard in lei erau mai avantajoase decat cele garantate de stat, acum situatia s-a schimbat. Banca de la care se astepta acest pas l-a si facut. Insa cu o floare nu se face primavara!

Piata ramane cu aceeasi problema: clientii nu se pot bucura inca de un credit fara riscuri valutare. Bancile nu fac inca efortul de a incuraja creditarea in moneda nationala. La un imprumut in lei, datele arata ca rata este si cu 300 de lei mai mare, comparativ cu un credit in euro.

Cum era pana in aprilie?

ING, banca care nu a intrat niciodata in Program dar promitea ca va lansa un credit ipotecar competitiv cu cele din Prima Casa, detine in portofoliu un credit standard in lei cu o DAE 7,19% pe an, adica avea o dobanda mai mica chiar decat bancile implicate in Programul Prima Casa.

O analiza www.Finzoom.ro ne arata in martie ca la un credit de 57.000 de euro, rata lunara de la BCR Prima Casa era de 1.772 lei pe luna iar la ING (credit standard) rata scadea cu 70 de lei, ajungand la  1.634 lei. Era doar un exemplu avantajos pentru cei care au reusit sa stranga un avans de 15% din valoarea apartamentului si ocoleau riscul valutar. Insa era un exemplu rusinos pentru cele numai 6 banci din Programul Prima Casa ce acordau un imprumut in lei, fiind acuzate de multe ori de o lipsa de implicare in program si dobanzi nu tocmai mici.

Cel mai atractiv credit in lei

Acum datele se schimba. CEC Bank aduce cea mai mica dobanda la creditele ipotecare in lei din piata bancara. Iar calculele se schimba si ele. Pentru un credit ipotecat in lei in valoare echivalenta a 57.000 de euro, derulat prin programul garantat de stat si avans de 5%, rata lunara la CEC Bank este acum de 1.565 lei. Dobanda bancii este de 6,43% iar DAE 6,90%.

Cel mai avantajos credit in euro se acceseaza prin Programul Prima Casa

Dar creditele in euro raman cele mai atractive, avand dobanzi si cu 2% mai mici decat la un credit in lei. Asta inseamna ca si ratele sunt mai mici – cu aproape 300 de lei.

La un credit accesat prin Programul Prima Casa, dobanda cea mai mica o gasiti la BRD – cu DAE 4,88% euro/an. La un credit identic cu exemplul anterior, de 57.000 de euro, rata acestui imprumut va fi 289 euro lunar.

La un credit ipotecar standard, OTP Bank are cea mai scazuta dobanda – 6,34%/an iar rata lunara ajunge la 348 euro pe luna.

Insa trebuie sa tineti cont ca prin Programul Prima Casa se mai regaseste un cost lunar de 25 euro –  comisionul la Fondul de Garantare – (inca o rata pe an). Daca nu vreti sa dati acesti bani lunar, strangeti bani pentru avansul minim de 15% la un credit standard.

Avantajele creditului standard

– sumele accesate sunt mai mari, nu exista limitari (60.000 de euro/ Prima Casa)
– nu exista obligativitatea depozitului colateral
– poti refinanta oricand

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)