Statisticile publicate de Banca Națională a României indică continuarea tendinței de creștere a creditului neguvernamental în iulie, cu 0.4% lună/lună și cu 6.6% an/an, la 243.3 miliarde RON, situându-se astfel la un nivel record.

Evoluția a fost susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de climatul pozitiv din sfera cererii interne, potrivit economiștilor Băncii Transilvania.

Pe de altă parte, depozitele neguvernamentale s-au ajustat cu un ritm lunar de 0.8%, la 310.4 miliarde RON. Astfel, raportul credite/depozite s-a majorat de la 77.5% în iunie la 78.4% în iulie – maximul din noiembrie 2017.

Evoluțiile din piețele externe și factorii interni au influențat piața financiară vineri. Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut pe scadențele foarte scurte, pe fondul debutului noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii și apropierii datei de plată a impozitelor lunare către stat: overnight la 2.55%/2.86%.

ROBOR la trei luni a scăzut cu un punct bază la 3.30%, iar ROBOR la șase luni s-a consolidat la 3.44%.

Curba randamentelor s-a deplasat în jos pe scadențele medii-lungi: la 10 ani cu șase puncte bază la 4.715%. La licitația suplimentară statul a atras 45 milioane RON prin titluri scadente în martie 2022, la un cost mediu anual de 4.19%.

EUR/RON a scăzut cu 0.24%, la 4.6377, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.35%, la 4.0089, la BNR.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)