[dropcap]C[/dropcap]reditele de nisa s-au reinventat. Lipsa clientilor in domeniul imobiliar, a dus la o noua abordare prin reaparitia imprumuturilor cu destinatia exacta printre produsele promovate de banci.  Acum cativa ani era de mare interes creditul pentru vacanta sau masina, astazi bancile mizeaza pe imprumutul in agricultura, studii si – mai nou – pentru tratamente medicale. Dezvoltarea sectorului medical privat a deschis romanilor sansa la tratamente insa la costuri mari. Asa ca bancile iti acorda credit pentru sanatate.

Diferenta dintre acest credit şi unul de consum este ca cel care il solicita nu incaseaza banii, plata se face direct catre spital, clinica in care primesti tratamentul. Avantajul acestui tip de imprumut consta intr-o perioada mai lunga de creditare, decat un credit de consum clasic, poate ajunge pana la  20 de ani. Indiferent de banca, costurile nu sunt deloc mici. De la comisionul de administrare care se plateste lunar, pana la comisionul pentru analiza dosar sau de rambursare anticipata, un credit pentru sanatate este tratat de bancheri ca oricare alt credit.

Bancile care au dezvoltat astfel de produse sunt BCR, BRD, OTP Bank si Italo Romena Bank

[dropcap]L[/dropcap]a BCR ai parte de un “TONUS BCR”. Creditul se acorda in lei pe o perioada maxima de 10 ani iar suma maxima pe care o poti accesa este de 44.000 lei. Imprumutul beneficiaza de o dobanda fixa de 13,9%/an, daca perioada creditului nu depaseste 48 de luni. Daca perioada creste, dobanda devine 14,9%/an.

La solicitarea clientului, o parte din suma, respectiv maximum 10% din valoarea creditului, poate fi acordata in numerar sau prin virament pentru acoperirea cheltuielilor neprevazute şi utilizata fara documente justificative. Pentru acest tip de credit, clientul  nu plateste niciun comision de analiza si administare lunara credit, in timp ce comisionul de rambursare anticipata este de 1%. Solicitantii primesc gratuit asigurarea de viata la BCR Asigurari de Viata VIG.

Si la BRD gasesti credit pentru tratamente medicale in functie de suma de care ai nevoie, poti opta pentru varianta cu sau fara ipoteca imobiliara. Banca ofera finantare in lei sau euro, pentru costul tratamentului sau interventia medicala, a cheltuielilor cu spitalizarea, precum si a cheltuielilor adiacente (ex: costul transportului), in valoare de pana la 87.000 LEI / 20.000 EUR (credit fara ipoteca imobiliara) sau de pana la 440.000 LEI / 100.000 EUR (credit cu ipoteca imobiliara). Perioada de creditare se poate intinde de la 10 ani (credit fara ipoteca imobiliara) pana la 20 ani (credit cu ipoteca imobiliara).

Comisioanele practicate in acest caz de banca sunt: cel de analiza dosar 100 lei/ 25 euro ( fara ipoteca); 500 lei / 200 euro (garantat cu ipoteca) si administrare credit lunar – 0,40% fara ipoteca si 0.16% cu ipoteca. Dobanda la lei este de 6,5% iar DAE 12,19%. Pentru un credit accesat in euro, dobanda este de 6, 22% iar DAE este de 11,74%

Si la OTP Bank gasesti un credit in lei pentru sanatate. Acesta se poate accesa pentru 4 ani iar suma maxima acordata de banca este de 21.000 RON. Dobanda creditului este de 7.89%, iar DAE este de 13.45%. Comisionul lunar de administrare 0.40%

Un Credit pentru ingrijiri medicale gasesti si la Italo Romena Bank in lei sau euro pe maxim 60 de luni. Suma maxima finantata de banca se ridica la 15 000 de euro, echivalent lei.

Costuri

Rata de dobanda fixa pentru finantarile in EUR – 13% p.a.
Rata de dobanda fixa pentru finantarile in RON – 15% p.a.
Comision de analiza dosar perceput o singura data la acordare: 100 EUR / 450 RON;
Comision de administrare credit care se aplica anual la sold: 1%;

Exemple calcul

Italo Romena Bank
Pentru un Credit la banca Italo Romena in valoare de 5.000 EUR, pe o durata de 60 luni, rata dobanzii fixe este de 13% p.a., rata lunara este de 113,77 EUR, iar DAE este de 16,23% p.a. care include comisionul de analiza dosar de 100 EUR si comisionul de administrare credit de 1% (calculat anual la soldul creditului). Este necesara incheierea unei asigurari de viata pentru beneficiar/codebitor, valoarea acesteia nefiind inclusa in calculul DAE de mai sus. Valoarea totala de plata este 7.089,04 EUR.

Pentru un credit luat de la OTP Bank, in valoare de 10.000 lei pe o perioada de 4 ani, rata de dobanda este 7.89% (dobanda variabila), comisionul lunar de administrare 0.40%, DAE 13.45%, rata lunara 284 lei (metoda de rambursare prin rate + dobanda egale), costul total al creditului 2.724 lei, valoarea totala platita 12.724 lei.

Pentru un credit accesat la BRD,  de 10.000 lei pentru 120 luni,  fara garantii, asigurare de viata, fara perioada de gratie, rata lunara egala va fi de 153 de lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)