Prima Casa se scumpeste si asta pentru ca bancile vor fi obligate sa acorde numai credite in moneda nationala. Cum dobanzile la imprumuturile in lei sunt inca mari, clientii se vor califica din ce in ce mai greu pentru o astfel de finantare. Si va reapararea un fenomen al anilor 2005-2006: clientii vor strange avansul standard perceput de banci pentru un credit ipotecar de 25%. Apoi vor incerca sa acceseze in continuare credite ipotecare standard, dar in euro. Pentru ca in noua formula Prima Casa are un singur avantaj: avansul minim de 5%. Dar si in acest caz,  rata lunara va fi cu 30% mai mare fata de cea in euro!

Cat de greu va fi sa accesezi un credit Prima Casa

O alta schimbare a programului este data de suma imprumutului pe care o va putea accesa un client, care cu aceleasi venituri ca si pana acum nu va mai putea obtine un credit similar, din cauza ratei mai mari de la finantarile in lei. In consecinta, vor fi fortati sa se orienteze catre apartamente mai ieftine. O varianta ar fi sa aleaga o locuinta de doar doua camere in loc de 3 sau una la periferie. Exista si varianta apartamentelor confort inferior.

Un apartament de 60.000 de euro in Bucuresti poate fi cumparat de o familia prin Programul Prima Casa cu avans minim de 5%, chiar platind o rata de 1700- 1.800 de lei, adica aproximativ 410 de euro.

Un credit ipotecar standard este mai ieftin decat imprumutul Prima Casa in lei, avansul fiind singura problema.
Bancile s-au reorientat iar tot mai multe institutii ofera produse mai bune decat cele garantate de stat. Pentru un credit ipotecar la Banca Transilvania, cu virarea venitului, in lei, in aceleasi conditii, rata lunara va fi de 1482 lei, cu  DAE de 5,78%. Iar avansul in cazul unui credit ipotecar in lei este de 15%.

Si un credit in euro este mai avantajos, insa trebuie sa ai avans de 25%.
Direferenta apare atunci cand ne raportam la un credit ipotecar in euro. Clientii care nu vor sa acceseze Prima Casa in lei, se pot indrepta catre un credit imobiliar. La Raiffeisen Bank, pentru o suma de 57.000 de euro, pe 30 de ani, rata va fi de 317 euro lunar, mai mica cu 100 de euro, decat rata din Prima Casa!

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)