Bancile au început vara cu stangul, creditarea înregistrand scaderi în luna iunie atat pe zona clientilor privati, cat si pe relatia cu statul. În acelasi timp, au pierdut depozite atat de la clientii persoane fizice, cat si de la companii, care au preferat sa consume din economiile acumulate, scrie Ziarul Financiar.

Volumul creditelor acordate de banci sectorului privat a scazut în iunie cu 13 mil. lei fata de luna mai, pana la 227 mld. lei. A fost a doua luna în care fluxul finantarilor catre economia reala s-a poticnit vizibil, dupa ce si în februarie soldul creditelor înregistrase o scadere de 0,1% comparativ cu ianuarie, în conditiile în care creditele noi acordate nu au reusit sa acopere sumele rambursate de clienti.

Per ansamblu, cresterea anuala a creditului a încetinit în iunie la 6,3%, de la 9,4% la nivelul lunii mai, din cauza declinului înregistrat de creditarea în valuta, care ramasese motorul de crestere a pietei în pofida restrangerii resurselor disponibile. Dintr-o data, balanta s-a înclinat în iunie în favoarea creditului în lei, care a crescut cu 2,1% fata de mai, în timp ce creditul în valuta a scazut cu 1,2%.

Potrivit datelor BNR, cea mai mare scadere a finantarilor în moneda straina a fost înregistrata pe segmentul corporate (- 1,8%), dar si creditele de retail au coborat cu 0,5%. Cat despre clientela de retail, statisticile demonstreaza clar absenta apetitului pentru noi împrumuturi. Fata de iunie 2011, soldul creditelor în lei pentru persoane fizice a scazut cu aproape 3% în iunie 2012, pana la 34,4 mld. lei, reprezentand numai 15% din totalul creditului neguvernamental. Pe componenta în valuta se mentine o crestere anuala de 6,8%, dar cu o franare puternica fata de un nivel de 10,7% înregistrat în luna mai. Amanunte pe www.zf.ro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)