Activitatea de creditare da mari batai de cap bancherilor, mai ales in conditiile in care cererea eligibila este la un nivel redus din cauza restrictiilor de creditare adoptate dupa izbucnirea crizei din 2008. Romanii si companiile locale trec cu greu de malaxorul conditiilor de eligibilitate, calificandu-se astfel pentru obtinerea creditului dorit.

Tocmai de aceea, bancherii sunt de parare ca Banca Nationala a Romaniei trebuie sa relaxeze sistemul de conditionalitati impus, mai cu seama, companiilor care doresc finantare de la banca, fiind convinsi ca numai asa ritmul de crestere al creditarii va fi revigorat si se va apropia de nivelurile consemnate in anii de boom economic.

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a subliniat, in cadrul seminarului ”Creditarea in criza sau criza in creditare?”, organizat de Academia de Studii Economice cu sprijinul ARB, ca printre bancheri se aude tot mai des sintagma ”Clientul nu se califica pentru credit, nu este eligibil”.

”Este o realitate cu care ne confruntam, pe care trebuie sa o gestionam, sa gasim un echilibru. Ideea este ca bancile au bani, costurile imprumuturilor sunt la un nivel foarte redus, insa afacerile prezentate nu sunt suficient de bune ca sa se incadreze in cutumele pe care le avem”, a precizat Radu Ghetea.

In opinia sa, este necesara o schimbare de optica in ceea ce priveste lista de conditii de eligibilitate constituita incepand cu debutul crizei financiare in Romania, care au avut ca scop restrictionarea accesului la imprumuturi.

”Trebuie sa revizuim putin instrumentele cu care lucram pentru a facilita cresterea creditarii. In acelasi timp, cred ca se impune si o modificare in ceea ce priveste asumarea riscului, in sensul asumarii de catre noi a unor riscuri mai mari, dar nu neacoperite si periculoase”, a evidentiat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Radu Gratian Ghetea a vorbit in cadrul seminarului ”Creditarea in criza sau criza in creditare?” si despre lipsa de incredere care caracterizeaza piata bancara. ”Criza financiara a afectat pe toata lumea. Pe langa toate neajunsurile create afacerilor, consumatorilor si bancilor, criza financiara a creat si o lipsa de incredere a clientilor fata de banci si a bancilor fata de afaceri”, a mentionat oficialul ARB.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)