BCR  a inregistrat, din luna octombrie 2012 (cand a decis creditarea doar in moneda nationala) si pana in prezent, o crestere de 2,5 ori a soldului creditelor in lei pentru investitii imobiliare.
„Vanzarile de credite pentru investitii imobiliare au crescut sustinut in ultima perioada. Creditele in lei sunt deja prima optiune a clientilor, prin avantajele legate de eliminarea riscului valutar si posibilitatea accesarii unei sume mai ridicate. Trendul descrescator al indicelui ROBOR a condus la anularea diferentei dintre costul total al unui credit in euro si al unui credit acordat in lei“, a declarat Andrew Gerber, Director de Management al Produselor Retail, in cadrul BCR.

BCR a inregistrat o crestere semnificativa a numarului solicitarilor clientilor pentru creditele in lei destinate investitiilor imobiliare, atingand in prezent o cota de piata de peste 30% din vanzarile noi de credite in moneda nationala. Portofoliul BCR pe segmentul de credite ipotecare si imobiliare standard (exclusiv Prima Casa) acordate in lei s-a multiplicat de aproximativ 2,5 ori comparativ cu 15 octombrie 2012, data la care BCR a luat decizia creditarii preponderente in lei.

„Din pozitia de lider al pietei bancare am impus un ritm accelerat de reducere a dobanzilor la creditele in lei. in prezent, BCR are cea mai buna oferta de creditare din piata pentru creditele imobiliare cu un DAE care pleaca de la 6,08%. Credem ca este momentul potrivit pentru un raspuns pozitiv la semnalele pietei. Vrem sa acordam credite. Avem suficienta lichiditate si suntem pregatiti sa sustinem revenirea creditarii si economia per ansamblu atat prin credite garantate cat si negarantate”, a adaugat Andrew Gerber.

Totodata, analistii BCR estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, ceea ce va duce la ieftinirea si mai mult a creditelor in lei. Rata inflatiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5% la inceputul anului 2014 iar dobanda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza in jurul nivelului de 3% in 2014. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o masura care va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor in moneda nationala.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)