Populatia si companiile aveau la finalul lunii noiembrie credite contractate in valoare de 214 mld. lei, in scadere cu 2,7% fata de perioada similara a anului trecut. Analistii spun ca o cauza este scaderea deja sustinuta a creditelor in valuta. Acestea au insumat 120 mld. lei la finele lunii trecut, cu 11% mai putin fata de aceeasi perioada din 2013. Comparativ cu luna octombrie, creditele in valuta sunt in scadere usoara.

Creditele in lei au crescut cu peste 9%

Pe de alta parte, creditele in lei ale gospodariilor si companiilor au insumat 94 mld. lei, cu 9% peste nivelul inregistrat la finele lunii noiembrie din 2013, potrivit datelor BNR.

Stocul de credite este afectat de procesul de curatare a bilanturilor de credite neperformante derulat de bancheri.

Creditul guvernamental a ajuns in noiembrie la 82 mld. lei, cu 6,3% peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Romanii sunt tot mai interesati de economisire

Depozitele gospodariilor si populatiei au insumat 221 mld. lei, cu 6% peste nivelul din perioada similara a anului trecut. Comparativ cu luna octombrie, depozitele au crescut cu 1,5%. Depozitele in lei ale rezidentilor au fost de 145 mld. lei, cu 7,7% peste nivelul din noiembrie 2013, iar cele in valuta au cumulat 76 mld. lei, cu 2,4% peste perioada similara a anului trecut.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)