Autoritatile austriece de reglementare a sectorului bancar au renuntat la limita impusa UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank si Raiffeisen Zentralbank pentru imprumuturile acordate in tarile emergente europene, dupa avertismentele internationale ca ar putea provoca o criza a creditelor.

Propunerea initiala, facuta in noiembrie anul trecut, a fost de limitare a noilor credite acordate de cele trei banci in Europa de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase de pe pietele locale unde functioneaza, dar autoritatile au anuntat miercuri doar ca vor monitoriza si vor analiza trimestrial datele referitoare la imprumuturi, potrivit Reuters. “Analizarea experientei trecute a aratat ca depasirea unei rate de 110% poate fi considerata un semnal de alarma”, se arata intr-un comunicat comun al bancii centrale austriece si a autoritatii de supraveghere a pietei financiare FMA.

Un purtator de cuvant al FMA a declarat ca rezultatele monitorizarilor vor fi discutate cu autoritatile de reglementare din Europa emergenta si cu Autoritatea Bancara Europeana, astfel ca orice masuri de remediere vor fi stabilite la nivel european , nu austriac.

Oficiali din Europa emergenta au avertizat ca masurile anuntate initial de Austria, in incercarea esuata de a proteja ratingul maxim triplu A al tarii, sunt incorecte si ar putea declansa o criza a creditelor in regiune.

O sursa din sectorul financiar a declarat ca autoritatile austriece par sa primit mesajul din partea autoritatilor de reglementare din Europa emergenta si a Comisiei Europene ca Viena nu poate actiona singura in astfel de probleme. “Marile banci austriece, cei mai mari furunizori de credite in Europa Centrala si de Est, au revenit pe o pozitie de egalitate cu celelalte banci concurente europene”, a spus sursa. Un purtator de cuvant al Raiffeisen Bank International (RBI), divizie a Raiffeisen Zentralbank, a declarat ca modificarea reglementarii austriece de la limitare la monitorizare a creditarii poate avea un impact pozitiv.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)