Creşterea sistemului bancar din România se reflectă şi în rezultatele înregistrate de două dintre instituţiile bancare listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), BRD – Groupe Société Générale (BRD) şi Erste Bank Group (EBS), ale căror activităţi de creditare au crescut, influenţând pozitiv totalul veniturilor şi profitul, relevă o analiză a Tradeville.

Analiştii arată că BRD a înregistrat cu 2,5% mai puţine credite neperformante în semestrul I din 2018 (scădere de la 8,8% la 6,3% faţă de acelaşi interval din 2017), ceea ce a dus la suplimentarea veniturilor după anularea provizioanelor alocate acoperirii unor eventuale pierderi.

Veniturile operaţionale ale BRD au sporit cu 10,5%, la 1,47 miliarde lei, evoluţia fiind determinată de creşterea veniturilor nete din dobânzi cu 13,21% la 937,5 milioane lei şi a veniturilor din comisioane cu 3,24% la 379,3 milioane lei. Evoluţia pozitivă a veniturilor a fost determinată, în principal, de creşterea activităţii de creditare Tradeville .

Profitul operaţional al companiei a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 19,4%, ajungând la 741,6 milioane lei.

În cazul Erste Bank Goup, analiştii Tradeville au remarcat rezultate excepţionale pe piaţa din România şi Croaţia, unde s-a înregistrat o creştere netă a veniturilor de peste 100%, în ţara noastră constatându-se o creştere de 50% a creditării pentru persoane fizice.

Iar datele BNR confirmă creșterea creditării și noi recorduri

Prima Casă, jumătate din totalul creditelor populației

Potrvit unei analize a dr. Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, creditul total acordat populației a crescut cu 5.3% ytd la 128.3 miliarde RON în semestrul I, notându-se majorarea componentei ipotecare cu 5.5% la 69.8 miliarde RON, fiind un nivel record. Acestă creștere vine pe fondul Programului Prima Casă, potrivit BT.

De asemenea, creditul de consum a urcat cu 5.2% la 56.6 miliarde RON – cel mai ridicat nivel din martie 2013.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)