Costul creditelor este la un minim istoric, insa  romanii nu mai ajung la banca. Clientii considera in continuare ca bancile practica costuri ridicate, iar potrivit unui studiu, aproape trei sferturi dintre romani au acesta opinie. Daca in vremurile “bune”, bancile aveau cozi in sucursale, astazi clientii vin la banca sa platesca taxe, rate sau sa-si retraga banii din conturi.

Ce se intampla? Romanii sunt mai atenti la costuri

“Contrar perceptiei generale, costurile creditelor destinate persoanelor fizice sunt la un minim istoric, cu tendinta generala de scadere”, spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance. “In prezent DAE minim pentru un credit ipotecar in euro este de 5%, iar cel mediu este de 6,4%, valoare cu 1,1 puncte procentuale mai scazuta decat valoarea medie inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, scaderea fiind generata in principal de diminuarea valorii indicelui Euribor”, adauga Bidian.
Ce s-a schimbat?

Apetitul romanilor nu s-a schimbat insa accesul la creditare, da! Noile normele BNR au redus accesul la credite, iar piata s-a maturizat, adauga Bidian: “in criteriile de accesare a unui credit, dobanda si rata sunt pe primul loc si un procent important il reprezinta predictibilitatea si respectarea termenelor promise in procesul de analiza al aplicatiilor de credit”.

 

Citeste aici studiul comandat de Kiwi Finance

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)