Noile reglementari BNR nu afecteaza creditele de refinantare, iar acestea sunt produse mai accesibile in prezent, deoarece platile unor comisioane – gen rambursare anticipata, acordare credit, analize, au disparut (in unele cazuri).

Chiar si asa insa bancile nu mai inregistreaza succesul de alta data cu acest tip de produs. Cel putin nu in acest inceput de an. Refinantarea nu mai este motorul, in conditiile in care imprumuturile de profil au reprezentat 50% din totalul creditelor acordate anul trecut (trend inregistrat de toate bancile din sistem).

De ce nu se mai refinanteaza clientii? Este greu de spus, insa criza poate fi o cauza. Clientii nu mai au aceleasi venituri, poate nu mai loc de munca. Sau poate ca s-a ajuns la saturatie, adica persoanele care se incadrau au recurs deja la refinantare.

Cei care au avut posibilitatea sa faca o refinantare recunosc avantajele, mai ales cand vine vorba de costuri. Costurile tot mai mici in procesul de refinantare dar si costurile reduse ale noului produs accesat. Refinantarea unui credit poate ajunge sa te coste 1.000 de euro, cu taxele notariale platite. In primul an de la intrarea in vigoare a Ordonantei 50, care a eliminat comisionul pentru plata in avans a creditelor, aproximativ 160.000 de clienti au luat credite de refinantare sau de consolidare a datoriilor.

Cat economisesti

Un calcul www.Conso.ro ne arata ca in cazul unui credit de 50.000 euro contractat pe 30 ani la un cost total de 13%, rata lunara de plata este de 520 euro. Reducerea costului la 10%, aduce scaderea efortului lunar la 420 euro. In 30 ani, economia totala este de peste 35.000 euro. In loc sa plateasca in cei 30 ani, 188.000 euro, clientul va plati 151.000 euro.

Refinantarea in noile conditii BNR

Creditele de refinantare nu sunt afectate de reglementarile BNR adoptate la 1 februarie 2012. Bancile pot acorda in continuare astfel de imprumuturi fara sa limiteze perioada de rambursare sau gradul de indatorare al clientilor. Mai mult, creditele de nevoi personale refinantate se pot acorda pe o perioada mai mare de 5 ani. Dar numai o singura data. Apoi, daca mai vrei sa refinantezi, banca se supune noilor norme BNR.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)