Noul regulament BNR devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie 2012, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial (31 octombrie 2011). Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 25 la suta din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40 la suta, la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni, potrivit noului regulament al BNR. Clientii bancilor care au venituri in valuta, si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar, vor plati un avans minim de numai 20 la suta din valoarea locuintei.

Pe de alta parte, regulamentul prevede ca la creditele de consum, perioada de rambursare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani, inainte de emiterea noilor conditii de catre Banca Centrala. Conditiile de rambursare a imprumutului de consum in 5 ani nu se aplica la refinantarea imprumuturilor contractate anterior. Bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor, care includ o posibila crestere a cursului de schimb cu 35,5 – 40,9 la suta, in functie de valuta imprumutului, o potentiala crestere a ratei dobânzii cu 0,6 puncte procentuale si posibilitatea ca veniturile clientului sa scada cu 6 la suta.

Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noile norme ale BNR, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit. Imprumuturile in acest program vor fi acordate in continuare cu un avans de maximum 5 la suta din valoarea locuintei, fara ca valoarea creditului sa depaseasca 57.000 de euro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)