Banca Naţională a Ungariei (NBH) analizează înăsprirea condițiilor de creditare împreună cu jucătorii din piaţă, iar varianta preliminară  prevede  plafoane mai severe de îndatorare pentru creditele ipotecare acordate populaţiei. Așa cum BankingNews.ro a anunțat și Cehia se pregătește de același demers din luna octombrie.

NBH și-a anunţat intenția de a plafona la 50% raportul dintre ratele la credite şi venituri, pentru creditele ipotecare cu maturităţi mai mari de 10 ani, acordate persoanelor fizice cu venituri sub 400.000 de forinţi (1.240 de euro).

Ratele la creditele ipotecare cu maturitatea cuprinsă între 5 şi 10 ani ar putea să fie plafonate la 35% din venituri, dacă acestea sunt sub 1.240 de euro, , respectiv la 25% din venituri în cazul creditelor ipotecare cu o maturitate mai mică de cinci ani.

Pentru persoanele cu venituri lunare mai mari de 400.000 de forinţi (1.240 de euro), plafoanele ar putea fi de 60% pentru creditele de peste 10 ani, 40% pentru cele cu scadență între 5 și 10 ani, respectiv 30%, la creditele ipotecare sub 5 ani.

 

Citește și

Cehii se pregătesc și ei de restricționarea creditării. Banca Națională a Cehiei stabilește valori maxime pentru creditele ipotecare și limitează gradul de îndatorare

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)