Indicele de referinţă trimestrial folosit pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut la 2,36%, în al treilea trimestru, de la 2,66%, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Noii clienți se vor putea împrumuta, deocamdată, mai ieftin

Primul indice valabil pentru trimestrul I, a fost de 2,63%. Pentru al doilea trimestru din 2019, IRCC a ajuns la 2,66%. În al treilea trimestru, IRCC a scăzut la 2,36%.

Clienții care deja au un credite la bănci se vor raporta la ROBOR. Indicele la 3 luni a stagnat la 3,18%.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,18%, iar cel la 6 luni a rămas la 3,24%.

Incepand cu 2 mai 2019, in cazul creditelor noi cu dobanda variabila in LEI oferite persoanelor fizice, indicele ROBOR s-a inlocuit cu un nou indice si anume IRCC (indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor), conform OUG 19/2019.

IRCC se calculeaza ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara si se actualizeaza cu o frecventa trimestriala, similar cu modalitatea folosita pentru ROBOR6M. Acesta se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei.

Exceptie de la acest nou indice sunt creditele din Programele Prima Casa si Prima Masina.

Cum influentează IRCC sau ROBOR dobânzile?

Dobânzile variabile în lei sunt influențate de IRCC/ ROBOR deoarece modul de calcul este format din IRCC/ROBOR + o marja fixă a băncii.

În cazul creditelor cu dobânda variabilă acordate în lei destinate persoanelor fizice, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, indicele ROBOR este înlocuit de indicele IRCC. Excepție fac creditele din programele guvernamentale Prima Casă și Prima Masină.

Astfel, dacă IRCC sau ROBOR crește este un semnal că și dobânzile împrumuturilor vor crește, iar dacă IRCC, respectiv ROBOR scade este un semnal ca dobânzile vor scădea.

Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)