Bancile au acordat, in luna iunie, credite noi in lei in valoare totala de 5,4 miliarde de lei, in crestere de la 5,09 miliarde de lei in luna mai, imprumuturile catre populatie cifrându-se la 3,23 de miliarde de lei, reiese din datele publicate de Banca Nationala a României (BNR), potrivit Agerpres.

Asistam la un “boom” al creditelor de care ne-am “bucurat” si inainte de criza declansata in 2008

Creditele noi contractate de persoane fizice si companii au atins un nivel record de 5,4 miliarde de lei luna trecuta, in crestere cu 50% fata de iunie 2014, fiind depasit cu o suta de milioane de lei recordul anterior, stabilit in primăvara lui 2008, chiar inainte de izbucnirea crizei financiare.

Din imprumuturile in lei acordate populatiei luna trecuta, putin peste doua miliarde de lei au fost destinate consumului, iar 1,16 miliarde au constat in credite pentru locuinte. La ambele categorii s-au inregistrat cresteri fata de luna mai, când creditele noi in lei pentru consum au insumat 1,53 miliarde de lei, iar cele pentru locuinte 0,88 miliarde de lei.

Si creditele noi in euro au crescut in iunie fata de mai, la 280 de milioane de euro, de la 253 de milioane de euro in mai. Insa in acest caz, mai putin de 10%, respectiv 25,8 milioane de euro au mers catre populatie. Suma este, totusi, in crestere de la 16 milioane de euro cu o luna in urma. Din creditele contractate de persoanele fizice, 14,75 milioane de euro au fost destinate consumului, in crestere de la 8,97 milioane in mai, iar 10,48 de milioane de euro au mers catre locuinte, fata de 6,48 milioane in luna anterioara.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)