Cresterea conjugata a cursului si a dobanzilor la lei pe piata monetara incarca factura celor patru milioane de romani care au luat credite. Clientii persoane fizice care au luat credite de la banci platesc intr-un an rate de circa 6 miliarde de euro, adica un sfert din totalul veniturilor incasate de populatie din salarii si pensii, potrivit calculelor efectuate de ZF.

Efortul depus pentru plata ratelor a crescut in ultima perioada mai ales pentru clientii cu credite in valuta avand in vedere ca leul a pierdut circa 2% din valoare numai in ultima luna, in timp ce deprecierea de la inceputul anului ajunge la 3,5%.

Creditele in euro reprezinta peste 80% din imprumuturile in valuta acordate populatiei, iar deprecierea cu 3,5% a cursului de la inceputul anului a incarcat cu peste 100 mil. euro factura anuala platita de clientii care au luat astfel de credite.

 

Integral in ZF

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)