Creditarea a scazut in mod constant de cand criza a batut la usa Romaniei, iar cele mai recente date BNR anunta o scadere a creditarii cu 3,7%. Neincrederea bancherilor dar si a clientilor afecteaza inca creditarea, principalul obiect de activitate al bancilor. Bancherii dau tot mai greu credite si pentru ca nu mai au cui acorda aceste imprumuturi.

Finantarile pe consum lipsesc iar singurul “motor” ramane creditul ipotecar in lei. Stocul creditelor ipotecare s-a triplat intr-un an si a ajuns la 10 mld. lei.

Bancile au crescut in ultimul an creditarea pe lei, cu 7,1%, datorita imprumuturilor imobiliare, arata datele venite de la BNR.

Iar cifrele sunt confirmate de banci. Motorul creditelor o reprezinta Prima Casa, produs acordat exclusiv in lei.

Din 10 credite ipotecare, noua sunt acordate prin Programul Prima Casa

“Din 10 credite date pe partea imobiliara mai mult de 80% sunt pentru programul Prima Casa. Cand nu va mai fi Prima Casa nu va fi o tragedie pentru ca diferenta majora intre programul Prima Casa si orice oferta standard nu mai rezida in dobanda, nivelurile de dobanzi sunt aproximativ similare, a declarat Catalin Munteanu, director executiv persoane fizice in cadrul Raiffeisen Bank, la ZF Live.

”Diferenta care joaca un rol important este avansul. Pentru programul Prima Casa acceptam 5% avans, iar la creditele standard nu se poate, acolo pleaca de la 15% si poate ajunge pana la 25%”. Finantarile in valuta au scazut intr-un an cu 11%.

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)