Brokerii de la Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite, ne explica de ce piata creditarii sufera si chiar va intra intr-un declin. Noile norme BNR nu aduc vesti bune pentru clienti si banci: chiar daca numarul dosarelor de credite a crescut cu 26% in primele 10 luni ale anului, valoarea imprumuturilor este mai mica cu aproape 30%. Cu alte cuvinte, chiar daca esti norocos si obti un credit, in acest moment banca opteaza pentru unul in lei, cu dobanda mai mare, deci rata lunara va fi mai mare.

Cu cat? Ne explica brokerii

“1% diferenta de dobanda inseamna 10% in plus la rata. In acest moment vedem in piata o diferenta de 3%. 3% diferenta se traduce prin plus 30% la rata creditului in lei”, explica CEO Kiwi Finance, Anca Bidian.

Desi numarul imprumuturilor de consum a crescut, valoarea lor a scazut aproape la jumatate. Scaderea poate fi si mai dramatica, potrivit datelor prezentate de broker. Creditele de nevoi personale cu ipoteca au scazut cu peste 60% ca numar si cu aproape 10 procente ca valoare. Tot cu aproape 60% a scazut si numarul imprumuturilor ipotecare pentru locuinte, singurele care mai pot fi obtinute in euro, cu costuri mai mici fata de cele in lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)