Aproape o cincime din creditele vandute de banci din Romania aveau restante de peste 90 de zile in februarie 2013, situatie comparabila cu cea din Grecia si Irlanda. Romania s-a situat la sfarsitul anului trecut pe pozitia a treia intre tarile europene puternic afectate de ne­ram­bursarea im­prumuturilor acor­date de banci, creditele neperfor­mante triplandu-se ca pondere in portofoliile tota­le in ultimii trei ani si jumatate si ajungand la 18,2% la sfarsitul lui 2012. Aceasta inseam­na ca bancile locale au in portofolii credite proaste de aproape 10 mld. euro. Ponderea neperforman­te­lor a trecut de 19% în februarie.

„Este de mentionat ca ponderea acestor credite ne­performante in sistemul bancar romanesc s-a pro­dus treptat, pe o perioada de cativa ani, si a dat posibilitatea bancilor sa se adapteze. Daca ne ui­tam la indicatorii de capita­lizare si lichiditate sis­te­mul sta foarte bine si nu cred ca exista un risc imi­nent“, spune analis­tul financiar Aurelian Dochia, citat de ZF.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)