După acord, legea va fi transpusă în legislația națională în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare.

Consiliul UE a confirmat un acord provizoriu încheiat între președinția Consiliului European și Parlament cu privire la o nouă directivă de armonizare a normelor europene care reglementează transferul de credite neperformante de la bănci către cumpărători secundari, protejând în același timp drepturile debitorilor.

Scopul acestor norme este de a sprijini dezvoltarea pieței secundare a împrumuturilor neperformante din UE, pentru a permite băncilor să își curețe bilanțurile de „împrumuturi neperformante”, asigurându-se în același timp că vânzarea nu afectează drepturile debitorii, se precizeaza într-un comunicat de presă.

Acordul favorizează dezvoltarea piețelor secundare pentru contractele de credit emise de bănci și calificate ca neperformante.

Directiva standardizează normele pentru administratorii de credite și cumpărătorii de credite din întreaga UE și facilitează vânzarea de împrumuturi neperformante, inclusiv dincolo de frontierele naționale, asigurându-se în același timp că drepturile debitorilor nu sunt încălcate în acest proces. O autoritate desemnată din statul membru de origine va autoriza și supraveghea serviciile de creditare, în strânsă cooperare cu autoritățile altor state membre.

“Oportunitățile eficiente de împrumut pentru întreprinderii și gospodării sunt importante pentru redresarea economică în Europa. Dacă instituțiile de credit își curăță bilanțurile de împrumuturi neperformante vom asigura un acces mai bun la finanțare pentru toti cetățenii și antreprenorii”, a declarat João Leão, ministrul portughez al finanțelor.

Un împrumut bancar este considerat, în general, neperformant atunci când trec mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să plătească ratele sau dobânzile convenite cu instituția financiară sau când devine puțin probabil ca împrumutatul să îl ramburseze. Gestionarea eficientă a împrumuturilor neperformante este deosebit de importantă în urma crizei COVID-19 pentru a reduce riscurile din bilanțurile băncilor și pentru a le permite băncilor să se concentreze pe împrumuturile către întreprinderi și cetățeni, sprijinind astfel redresarea economică în UE, evidențiată Consiliul UE.

Apar noi entități administratorii de credite. Principale aspecte discutate în timpul negocierilor îi vizează pe consumatori:

➡️ autorizarea administratorilor de vanzare credite, doar dacă debitorii sunt tratați corect și cu bună credință
➡️ măsuri de toleranță, pentru a ține seama de drepturile și interesele consumatorilor înainte de a începe procedurile de executare

Se așteaptă ca Parlamentul și Consiliul să adopte noiua directivă după revizuirea juridico-lingvistică. După semnare și publicare în Jurnalul Oficial al UE, textul va fi transpus în legislația națională în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)