La finalul lui 2016 soldul împrumuturilor noi a ajuns la 67 de miliarde de lei. Creditele în lei reprezintă 82% din totalul celor acordate.

Credite noi – retail şi corporate în lei şi euro- au ajuns la peste 67 mld. lei (15 mld. euro), în creştere cu 5,5% faţă de 2015, arată datele BNR.

Cea mai mare parte a finanţărilor noi, respectiv 55% – echivalentul a 37 mld. lei (8,2 mld. euro) a mers către companii, în timp ce creditele de consum şi ipotecare acordate populaţiei au însumat 30,2 miliarde de lei.

Creditele de re­tail au urcat cu 7,5% în 2016 faţă de 2015, în timp ce în cazul finanţărilor pentru companii avan­sul a fost mai temperat, respectiv de 3,9%.

Volumul finan­ţă­rilor în monedă locală totală (populaţie şi com­panii) a însumat anul trecut 55 de miliarde de lei, adică aproximativ 82% din producţia no­­uă de credite. Avansul creditelor în lei se re­sim­te şi la nivelul stocului, la finalul lui 2016 finan­ţările în monedă locală reprezentând aproape două treimi.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)