Legislatia privind obligatiunile ipotecare este aproape de a fi adoptata. Un proiect de ordonanta de guvern este pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante, iar prima emisiune de obligatiuni ipotecare ar putea avea loc spre jumatatea anului.

Ce inseamna acest proiect?

Introducerea emisiunii de obligatiuni ipotecare ar permite institutiilor de credit sa atraga resurse financiare la un cost mai mic, si asa vom avea parte de costuri mai reduse pentru creditele ipotecare.

Pentru investitori, riscul ar fi mai redus decat in cazul emisiunilor de bonduri fara garantii, iar pentru banci aceste emisiuni sunt utile intrucat le ajuta la extinderea maturitatii pasivelor.

Obligatiunile ipotecare in lei sunt importante, spun analistii, chiar daca piata are in acest moment un exces de lichiditate, asigurarea unor surse de finantare pe termen lung urmand sa conduca la scaderea riscurilor si implicit la marje de dobanda mai mici.

Romania este singurul stat din Uniunea Europeana in care nu s-au emis obligatiuni ipotecare, avand si cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB din UE.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)