Valoarea finantarilor acordate prin programul Prima Casa in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza insa in trei luni, daca se va mentine ritmul actual de contractare.

Astfel, de la lansarea programului, in 2009, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 94.000 de garantii, valoarea finantarilor ajungand la aproape 3,5 miliarde de euro.

Valoare medie a finantarii accesate pe toata perioada de derulare a programului este de circa 39.000 euro, iar 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008 si 2013. Rata de default se mentine scazuta, la doar 0,1% din totalul creditelor acordate.

“Programul poate continua, in limita fondurilor disponibile, pana la sfarsitul anului 2013, factorul determinant fiind ritmul de acordare a finantarilor de catre banci si implicit rapiditatea consumarii plafonului alocat fiecarei banci”, au declarat reprezentantii Fondului, raspunzand unei solicitari MEDIAFAX.

Fondurile alocate programului ar putea sa nu ajunga insa pentru intreg anul avand in vedere ca in doar trei luni au fost cheltuite aproape 300 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro pe luna. Daca este luat in calcul un ritm similar lunar de absorbtie a sumelor, pana la finele anului ar fi necesare circa 600 de milioane de euro, fata de disponibilul actual de 300 de milioane de euro.

La sfarsitul lunii martie, reprezentantii Fondului au anuntat ca valoarea finantarilor acordate prin programul “Prima Casa” a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, fiind disponibile fonduri in valoare de 572 milioane de euro.

Beneficiarii programului sunt persoane care nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta sau care au in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin “Prima Casa”, in suprafata utila mai mica de 50 mp.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)