Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii  a acordat peste 15.600 garantii, în primele sase luni ale anului 2015, cu o valoare totala de circa 1.300 mii lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, când au fost acordate un numar de circa 11.100 garantii, în valoare totala de aproximativ 890 milioane lei, se arata intr-un comunicat de presa remis de institutia de garantare.

În topul pe judete, în functie de numarul garantiilor acordate, conduce în continuare Municipiul Bucuresti cu 27,01% din total,  urmat de judetul Ilfov cu 14,83% , Cluj cu 6,47%, Timis cu 6,28 %,  judetele Brasov, Iasi, Constanta si Sibiu înregistrând procente cuprinse între 3-5 % fiecare (distributia pe judete a garantiilor acordate poate fi regasita în tabelul anexat).

Din analizele statistice efectuate,  reiese ca Programul Prima Casa a fost accesat cu preponderenta de tineri cu vârsta cuprinsa între 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor de doua camere.

Plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casa este de circa  978 milioane  lei,  suma ce include si circa 18 milioane lei,  destinata pentru garantarea creditelor în vederea achizitiei sau construirii unei locuinte de catre persoanele fizice cu cetatenie româna care locuiesc în strainatate –  componenta diaspora a Programului.

De la începutul Programului Prima Casa, în anul 2009 si pâna la data de 15 iulie 2015, FNGCIMM SA a acordat peste 148.500 de garantii, în valoare de circa 2.800 milioane euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5.640 milioane euro. Valoarea medie a finantarii accesate în cadrul programului este de 38.024 Euro.

Credite prin Programul Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la urmatorii finantatori: BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Româneasca, Alpha Bank, OTP Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank, Creditcoop S.A.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)