BNR a redus ieri dobanda de politica monetara cu inca 0,25 la suta, la un nivel fara precedent, fiind a sasea scadere consecutiva din ultimele 12 luni. E o decizie importanta pentru ca acest indicator influenteaza costul imprumuturilor in moneda nationala.

Cu ROBOR la 1,71% si o inflatie usor peste 1%, analistii vad intevalul dobanzilor la creditele in lei, in scadere. E loc de dobanzi mai mici pentru imprumuturile in lei!

„Dobanzile la creditele in lei au coborat substantial si sunt competitive cu cele la creditele in euro. Asta si explica dinamica mult mai rapida a creditarii in lei fata de creditarea in valuta. A existat o anumita intarziere intre miscarile noastre si miscarile ban­cilor comerciale, ceea ce era de asteptat. Tot timpul va fi o oarecare intarziere. Cu o anumita intarziere va exista si in continuare o reducere a dobanzilor. Chiar si cand noi vom opri ciclul de relaxare, atunci cand il vom opri bancile comerciale probabil vor continua re­ducerile“, a declarat ieri Mugur Isa­rescu, la briefing-ul de presa de dupa sedinta de politica monetara.

“Dozajul” impus de BNR, succesiv, a politicilor de relaxare monetara, a resit. Pana in prezent

Dobanzile la creditele in lei au scazut pe masura ce banca centrala a relaxat politica monetara si au ajuns sa „concureze“ costul imprumuturilor in valuta, iar tendinta de ajustare va continua, fiind posibil ca dobanzile la imprumuturile in moneda nationala sa coboare sub pragul de 5%, afirma analistii.

Principalele declaratii ale sefului BNR:

“Cred ca cresterea creditului in lei va reusi sa compenseze cresterea creditarii in valuta si sa avem o cifra totala pozitiva.

Noi suntem convinsi ca fundamentele leului sunt solide. Leul este suprafinantat.

Leul a ramas apreciat fata de anul trecut. Nu s-a depreciat, si-a mai mancat din apreciere. In 2014 leul nu s-a depreciat. Si nu cred ca se va deprecia foarte mult, adica nu va iesi din zona aceasta de echilibru, nici anul acesta.
5% este zona de stabilitate pentru leu. Adica 22 de bani.”

Urmatoarea sedinta dedicata politicii monetare va fi in 4 februarie

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)